GRONINGEN – Rozen zijn rood, violen zijn blauw, en de Stadsdichtersessies komen naar een stad dicht bij jou. Elke tweede woensdag van de maand vinden de Stadsdichtersessies plaats in het Groninger Forum. De aftrap was afgelopen woensdagavond met Dichter des Vaderlands Babs Gons en drie wijkdichters van Groningen. De Stadsdichtersessies zijn een initiatief samen met Groningen’s eigen stadsdichter Esmé van den Boom. Zij had tijd om ons even te woord te staan.
De aftrap was afgelopen woensdag met een uitverkochte eerste show. Bekende dichter Babs Gons, ook wel bekend als Dichter des Vaderlands, was als gast uitgenodigd voor de aftrap. In de dichterswereld staat zij bekend als de “koningin van spoken word”. Babs Gons heeft bijna 10 jaar lang in Paradiso Palabras georganiseerd, een maandelijks podium voor jonge dichters en schrijvers. Groningse dichters die uitgenodigd waren: Hannan van Rooij uit Vinkhuizen, Willemijn van de Walle uit de Korrewegwijk en De Hoogte, en Ronald IJpma uit Lewenborg. Zelf omschreven als de “biodynamische bonte bende”, was ‘Het Kanaal’ verantwoordelijk voor de muziek. “Ik was heel blij met deze eerste avond! Ik heb alleen maar positieve geluiden gehoord; we hadden bezoekers die niet alleen uit Groningen kwamen en een mooie mix van jong, oud, centrum en wijken. Dus ik ben heel erg tevreden,” vertelde Esmé van den Boom ons. Esmé is stadsdichter van Groningen. De stadsdichter is een positie gekozen door de burgemeester en wethouders. Elke 2 jaar wordt er een nieuwe stadsdichter verkozen.
Over het initiatief vertelde Esmé het volgende: “Het is natuurlijk geweldig om als stadsdichter een eigen avond te organiseren, zeker als dat in Forum kan. Maar ik wilde geen avond maken die zou concurreren met andere poëzieavonden in Groningen – er is al zo veel, en dat weten eigenlijk te weinig mensen. Daarom heb ik dit concept bedacht: een jaar lang elke maand een ander lokaal poëziepodium in het zonnetje zetten, door samen de avond in Forum samen te stellen en zo aan iedereen te laten zien wat er allemaal te doen is op het gebied van woordkunst in Groningen. Waar kun je terecht met je eerste gedicht als je een keer wil voordragen, waar moet je naartoe als je van hiphop houdt, kun je zelf ook poëzieles volgen, wie zijn de beste lokale dichters – dat hoop ik met dit programma allemaal te beantwoorden, want voor elk van deze vragen is er een antwoord in de Groningse poëziescene.”
Groningen als dichterstad
In Groningen heerst een poëziescene. De literatuur- en poëzieorganisatie “Noordwoord” uit Groningen organiseert regelmatig poëzie-evenementen in het noorden. Afgelopen zomer was er zelfs een poëziefestival in de Prinsentuin genaamd “Dichters in de Prinsentuin”. Ook kun je bij Proeflokaal Hooghoudt aan het Gedempte Zuiderdiep terecht voor het open podium ‘Natte Neuzen’. De laatste Natte Neuzen vond afgelopen september plaats. Op de vraag hoe belangrijk poëzie is in Groningen, zei Esmé het volgende: “Ik denk dat mensen veel meer met poëzie hebben dan ze denken, en dat je met een laagdrempelige avond zoals de Stadsdichtersessies, die ook een beetje te volgen is in de publieke ruimte, laat zien dat een poëzie-avond veel meer is dan een stoffige set mensen die op monotone toon van een papiertje staat voor te lezen.” Op de vraag of Groningen ook bekende dichters kent, zei Esmé: “Groningen heeft een uitgebreide en veelzijdige dichterscultuur, voor alle smaken wat wils. Beroemde Groningse dichters zijn bijvoorbeeld Rutger Kopland en Vasalis. Beiden leven niet meer.” Esmé noemde ook haar eigen favoriete Groningse dichters: “Persoonlijke favorieten voor mij zijn: Jan Glas, Lilian Zielstra en Tonnus Oosterhoff.” Lilian Zielstra was zelf ook stadsdichter van 2017 tot 2019.
Volgende sessie
De eerste Stadsdichtersessie is geweest, de volgende zal op woensdag 13 november plaatsvinden in het Forum. Deze zal in samenwerking zijn met poëziepodium Natte Neuzen. De speciale gast bij deze avond is de bekende proza- en poëzieschrijfster Astrid Haerens. Groningse dichters die op het podium staan, zijn onder andere Noor Wildeling, Olivier van Eijk en Eva Bosmann. Kaarten zijn online verkrijgbaar op de website van het Groninger Forum.