NEDERLAND – Mondkapjes, intelligente lockdowns en Willem Engel: de coronapandemie is al weer een flinke tijd achter de rug. Toch publiceert het RIVM wekelijks de nieuwste coronacijfers. De circulatie is gestegen, maar volgens het RIVM is er geen reden tot onrust.
De tests worden gedaan met rioolwater. Op meer dan 300 plekken in Nederland worden er monsters verzameld en bekeken in laboratoria. Het water dat tussen 7 en 13 oktober werd afgenomen bleken 5,4% meer virusdeeltjes te bevatten dan de weken hiervoor. Het aantal virusdeeltjes per 100.000 inwoners is hiermee relatief hoog. Ook het aantal positieve testuitslagen is gestegen, zij het met slechts 0.1%.
De piek in het aantal coronabesmettingen is volgens Harald Wychgel, persvoorlichter Infectiebestrijding van het RIVM, voor een deel te verklaren door het seizoen. Het wordt kouder en natter, en mensen gaan meer en dichterbij elkaar zitten. Daardoor verspreid het virus snel en worden meer mensen besmet. Volgens Wychgel is het nog niet helemaal duidelijk hoe de golfbeweging van het aantal coronadeeltjes werkt: “Je ziet bij griep een duidelijke piek, dat is voor corona nog niet helemaal duidelijk.”
Volgens Wychgel is er absoluut geen reden tot paniek: “Corona is één van de virussen die kunnen leiden tot luchtweginfecties.” Wychgel benadrukt dan ook dat we absoluut niet op het niveau van een paar jaar geleden zitten. Maar: “Er kunnen toch mensen ziek van worden, en ook ernstig ziek”, vult hij aan.