Door: Annelin Slomp
UTRECHT – Extinction Rebellion lopen een klimaatmars. Ze willen hiermee aandacht vragen voor fossiele subsidies die de overheid geeft. Van 4 januari tot 11 januari lopen de activisten van Arnhem naar Den Haag. ‘’ Het gaat niet goed met het klimaat, maar ondertussen geeft de regering geld uit aan vervuilende bedrijven. Er gaan heel veel mensen per jaar dood aan luchtvervuiling’’, aldus persvoorlichter klimaatmars.
De klimaatmars heeft nog een ander doel volgens de persvoorlichter: ‘’Het is een manier van actievoeren waar makkelijk mensen kunnen aanhaken.’’ Tijdens de mars stoppen ze bij treinstations of bij grote tramhaltes, zodat mensen daar kunnen aanhaken of afhaken. Een klimaatmars is volgens de persvoorlichter een goed alternatief voor activisten die niet de snelweg willen blokkeren: ‘’ Deze manier van actievoeren is misschien wat vriendelijker dan op de weg zitten. Ik denk dat beiden nodig is. Daardoor kunnen ook mensen die op de weg zitten een stap te ver kunnen dan ook aanhaken.’’
Beide methodes van actievoeren hebben op hun eigen manier effect: ‘’ Ik vind beiden vormen wel wat hebben. Dit is misschien wat meer verbindend en de andere is wat meer duidelijk een boodschap laten horen’’, aldus persvoorlichter. De mars is voor iedereen bedoeld, dus ook voor activisten die nog niet eerder meegedaan hebben. ‘’ Vaak is het een mix van mensen die al eerder mee hebben gelopen en anderen die nieuwer zijn’’, aldus persvoorlichter.
Als afsluiter van de klimaatmars, gaan de activisten de A12 weer proberen te blokkeren. Vaak blokkeren ze de snelweg van de Utrechtsebaan, want dat stuk ligt naast het ministerie van Klimaat en Groene Groei en de tijdelijke tweede kamer.