Door: Annelin Slomp
Werkende Oekraïners moeten vanaf 1 januari 2025 bijdragen aan de zorgkosten. Het gaat in eerste instantie om 105 euro, maar het kabinet vindt dat niet genoeg. Het meebetalen aan zorgkosten heeft een positieve invloed op de integratie van de Oekraïners volgens Laura Faber. Ze participeren op deze manier meer mee met de Nederlandse samenleving. ‘’Integratie betekent dat je op een nieuwe plek meedoet en jezelf kunt zijn’’, aldus Faber.
Laura Faber is psycholoog en mede-directeur van de voorinburgeringsschool Bureau de Werkvloer. Een voorinburgeringsschool is vaak de eerste stap in het integratieproces van asielzoekers. Hier leren ze bijvoorbeeld de Nederlandse taal zodat ze verder kunnen in het integratieproces. Het doel van Bureau de Werkvloer is een inclusieve maatschappij. Naast de inburgeringsschool die ze hebben, maken ze ook games over burgerschap en inclusie.
De gemeentes waren al een langere tijd aan het speculeren over het meebetalen van de zorgkosten. Wanneer een Oekraïner op dit moment zorg nodig heeft, wordt dit vergoed door de Regeling medische zorg ontheemden uit Oekraïne (RMO). Hieronder valt het basispakket, maar ook bepaalde zorg daarbuiten. Dit loopt in ieder geval tot maart 2025. Toch moeten de werkende Oekraïners mee gaan betalen aan hun zorg die ze in Nederland aangeboden krijgen. Hetzelfde geldt voor Tanja Ivanova, zij is in dienst bij een horecabedrijf. Ivanova begrijpt dat ze mee moet gaan betalen: ‘’Het is terecht dat ik mee moet gaan betalen aan de zorgkosten, ik krijg dan ook veel mogelijkheden in Nederland.’’
Er zijn verschillende dingen die de integratie bevordert. ‘’De taal leren is het belangrijkste met stip op 1. Daarna is het contact leggen erg belangrijk en dat lukt pas wanneer je de taal spreekt. Een ander belangrijk punt voor de bevordering van de integratie is om ook goed de gebruiken van een land goed te kennen’’, aldus Faber. Het betalen van de zorgkosten is één van die gebruiken die er in Nederland is, daarom kan het betalen van zorgkosten voor meer eenheid zorgen. Iedereen in Nederland betaald mee aan de zorgkosten. Faber zegt het volgende hierover: ”Asielzoekers willen graag meedoen in onze samenleving en willen ook als volwaardig gezien worden. Heel vaak onderschatten we het begrijpen van wat er in een land als beleefd en aardig wordt gezien.’’
Integratie komt van beide kanten, voor zowel de Nederlander als voor de asielzoeker. ‘’Het is belangrijk om open te staan voor nieuwe mensen, nieuwe gebruiken en rituelen’’, aldus Faber. Ivanova begrijpt ook dat Oekraïners die niet werkzaam zijn in Nederland, niet hoeven bij te dragen aan de zorgkosten: ”Een Oekraïense vriendin van mij heeft een kind en zij werkt niet. Ze kan een oppas niet veroorloven, laat staan het betalen van zorgkosten.” Voor Nederlanders geldt wel voor iedereen dat ze de zorgkosten betalen als je er woont of werkt. Op het moment is dat nog niet voor alle Oekraïners het geval.