5 februari 2025

Gelijkwaardigheid vrouwelijke hoogleraren stokt

Door: Annelin Slomp

NEDERLAND – Het landelijke streefcijfer van vrouwelijke hoogleraren wordt dit jaar waarschijnlijk niet gehaald. Er zijn acht universiteiten die achter liggen met hun doelen. Vier universiteiten hebben het percentage van 28,0% voor 2025 al wel gehaald. Tilburg University is één van de universiteiten die dit percentage al gehaald heeft. ‘’We streven naar een beter evenwicht in de man-vrouwverhouding binnen (hogere) wetenschappelijke functies’’, aldus een woordvoeder van Tilburg University.

Nadine Ridder, adviseur en spreker op het gebied van feminisme, vindt dat het belangrijk is dat er meer vrouwen in topfuncties zijn. ‘’Het is heel belangrijk dat er meer vrouwen in topposities zijn, het gaat over macht. In de topposities zit de meeste macht en waar de meeste beslissingen genomen worden. Er is ook de meeste vertegenwoordiging in de topposities’’, aldus Ridder. Een reden hiervoor is dat er minder van vrouwen verwacht wordt, zoals het omgaan met het ouderschap en wie de promotie krijgt volgens Ridder. Het is volgens haar een groot probleem in Nederland: ‘’Op alle gebieden van gelijkwaardig denken we dat we er al zijn, maar dat is niet zo’’.

Woordvoeder Imre van der Meulen van Tilburg University laat weten dat gelijkheid voor hen belangrijk is: ‘’Tilburg University hecht er aan dat iedere individu gelijke kansen heeft om op een gelijkwaardige manier bij te kunnen dragen aan de universitaire gemeenschap, dat talenten gezien, erkend en benut worden’’, aldus van der Meulen. Om het streefcijfer te halen hebben ze in 2018 het Philip Eijlander Diversity Program opgezet. Dit programma vergrootte de instroom van vrouwen in hogere academische functies, door 19 extra posities aan te bieden als universitair docenten, hoofddocenten en hoogleraren. Daarnaast is het hun beleid dat in de benoemingsadviescommissie ten minste één vrouw zitting neemt. Het brengt ook uitdagingen met zich mee: ‘’Verschillende departementen binnen de economische faculteit worstelen met het aantrekken van vrouwelijke wetenschappers’’, aldus van der Meulen.  

Tilburg University heeft ook programma’s die zorgen voor inclusiviteit voor iedereen. Voor medewerkers die in gendertransitie zijn, is er speciaal verlof mogelijk. ‘’Op deze manier tonen we als organisatie respect voor hun rechten en behoeften en dragen we bij aan een inclusieve(re) en ondersteunende werkomgeving waarin we onze diversiteit waarderen’’, aldus van der Meulen.

Door Annelin

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Related Post

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *