Door: Patrick Weijs
LEEUWARDEN – De 39-jarige Peter J. die ervan verdacht werd betrokken te zijn bij het ophangen van een Geert Wilders-pop in Dokkum, is in Leeuwarden veroordeeld voor opruiing en bedreiging. De rechter heeft hem hiervoor een onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd van twee maanden.
In de nacht van 30 op 31 oktober vorig jaar werd in de Bonifatiuskapel in Dokkum een paspop met blonde pruik aan een touw opgehangen. Daaronder werd een spandoek opgehangen met daarop ‘PVV = NSB’ en ‘ZO EINDIGEN FASCISTEN’. Na de vondst van de pop heeft PVV-leider Geert Wilders aangifte gedaan.
Na forensisch onderzoek is de politie een bekende op het spoor gekomen. Er is DNA aangetroffen op meerdere plekken op het touw waarmee de pop is opgehangen. Dit DNA kwam overeen met het DNA van Peter J. een dierenactivist met al een behoorlijk strafblad.
Het vermoedelijke touw is gekocht door de verdachte op 28 oktober 2024 bij de Karwei. De rechter in de zaal vroeg zich hardop af of dit het touw geweest kon zijn geweest waarmee de pop was opgehangen en hoe die dan in Dokkum terecht is gekomen. Waarop Peter J. reageerde met: “Ik zou ook graag willen weten hoe het touw verdwenen is.” Hij claimde dat hij het touw niet had uitgeleend. Hij zou het touw gekocht hebben voor een hongerstaking in december vorig jaar.
De verdachte ontkende ook maar iets te maken te hebben met het ophangen van de pop en noemde het incident “zeer kwalijk” en “misselijkmakend”. Hij noemde de PVV de tweede partij als het gaat om dierenrechten, en hij zou na dit incident nog de handen hebben geschud met Dion Graus van de PVV. In het laatste woord zei de verdachte: “ik ben een dierenbevrijder, ik wil geen kwaad tegen mensen.”
De officier van justitie zag genoeg bewijs om een celstraf van vijf maanden te eisen voor opruiing en bedreiging. De advocaat van de verdachte pleitte voor vrijspraak omdat hij het bewijs te dun vond. “Het ter last gelegde feit past niet bij de verdachte.” aldus de advocaat. Hij haalde ook andere uitspraken aan waarin volgens hem vergelijkbare incidenten hadden plaatsgevonden waarin er een mindere straf werd gegeven. Zoals Twitter/X bedreigingen en de ophanging van een pop in de ArenA in 2016. De officier van justitie antwoordde hierop met: “Dit is anders dan op X/Twitter of een voetbalstadion. Het gaat hier om een politicus uit de Tweede Kamer.”
De rechter zag genoeg bewijs om de verdachte te veroordelen, maar ging niet mee in de strafeis van de officier van justitie. De rechter legde een straf op van twee maanden met aftrek van de vijf weken die de verdachte al gezeten had.