11 mei 2025

Gokreclames op voetbalshirts verboden, of toch niet?

Nederland – Vanaf 1 juli 2025 zie je op reclameborden in stadions of op het voetbalshirt van een voetballer geen reclame meer van goksites. In België is een vergelijkbaar verbod ingegaan, maar daar bedenken de bekende goksites slimme trucjes om die regels te omzeilen. Is deze maatregel zinvol en is er ook een kans dat de gokbedrijven in Nederland slimme trucjes gaan toepassen?

In België is de regel er al sinds januari 2025, maar daar hebben de goksites een slim trucje bedacht. Zo had Club Brugge altijd de naam van online casino Unibet op het shirt staan. Sinds het nieuwe jaar is deze naam veranderd naar U-experts, een app van Unibet die je binnen enkele seconden doorverwijst naar de goksite.

In Nederland zijn er veel kansspelaanbieders, zoals: Unibet, BetMGM en Bet365. Een van de grootste kansspelaanbieders bij het voetbal in Nederland is Toto, maar hoe kijken zij naar die nieuwe regel? “Het betekent dat wij niet meer zichtbaar zullen zijn op shirts of in de stadions van de clubs waarmee wij een sponsorovereenkomst hebben”, vertelt de woordvoerder. Volgens Toto is er ook een nadeel aan het verbod: “Daarnaast ondersteunen wij via sportsponsoring het Nederlandse voetbal, dus dat valt weg”, vertelt de Nederlandse Loterij BV, het bedrijf achter Toto. Op de vraag hoe Toto naar de slimme trucjes in België kijkt, antwoordt de woordvoerder: “We zullen vanaf 1 juli niet meer zichtbaar zijn, omdat het verbod er is, en daar houden wij ons aan.”

“De belangrijkste reden voor de invoering van de regels is het beschermen van kwetsbare spelers, met name jongeren en jongvolwassenen”, zegt Monique Sterks van de Nederlandse Kansspelautoriteit, de toezichthouder op de markt voor kansspelen. Maar wat gebeurt er als er toch nog geadverteerd wordt? “Als we na 1 juli nog reclames op shirts zien of eventuele namen van stadions niet zijn aangepast, dan handhaven we daar direct op. Met ofwel een officiële waarschuwing ofwel een boete”, vertelt de toezichthouder. Echter, de woordvoerder vertelt met zorgen te kijken naar de slimme trucjes die in België worden gebruikt. “Als aanbieders ervoor kiezen om op deze manier in Nederland de randjes op te zoeken, dan riskeren ze daar zelf een totaal verbod op reclame mee.”

Volgens Arie Dijkstra, hoogleraar gezondheidspsychologie, is het in ieder geval een manier om het goed te maken. “De reclames hebben nu hun werking al gedaan; ze hebben namelijk nu al 2 jaar lang die boodschap in onze maatschappij gebracht. Jongens, je kunt gokken, het mag van de overheid, ga je gang, de damage is al done”, aldus Dijkstra. “Via alle kanalen word je blootgesteld aan die kutreclames. Ik vind het ook helemaal niet leuk of vermakelijk en ik zie hoe ze lelijke dingen doen, zoals mensen met een gewoon normale baan proberen aan te lokken dat je misschien heel rijk kan worden, en dat is zo fout!

Related Post

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *