
NEDERLAND- Dit jaar zijn er ruim 950 duizend leerlingen die eindexamen doen van de middelbare school. “De afgelopen jaren groeide het aantal leerlingen die aangaf last te hebben van examenstress.” Zegt Tamar de Vos- van der Hoeven, opvoedkundige psycholoog. Niet alleen leerlingen hebben last van examenstress, ouders maken zich ook vaak zorgen. Tijdens en na de examenperiode is de drukste tijd voor Ouders & Onderwijs. De organisatie die ouders informeert en ondersteunt rond onderwijsvragen. “We krijgen vaak te horen dat ouders het best complex vinden wat wel en niet mag.’’
Volgens Lotke Vlaaming van Ouders & Onderwijs ervaren veel jongeren examenstress, en ouders maken zich daar zorgen over. Uit onderzoek van de organisatie blijkt dat ouders vinden dat hun kinderen te veel druk ervaren tijdens de examens. Ouders nemen vaak contact op, met vragen over wat voor opties er zijn als hun kind zakt, of mag herkansen. Ze vinden het vaak lastig om te begrijpen wat wel en niet mogelijk is, vooral als hun kind aanpassingen nodig heeft, zoals extra tijd. Dit leidt soms tot conflicten met scholen. ‘’Vaak mag er meer dan scholen denken.” Ouders & Onderwijs helpt ouders dan door informatie te geven en wijst ze op hun rechten. In uitzonderlijke situaties neemt de organisatie zelf contact op met de school. “Er zijn niet meer of minder vragen van de ouders afhankelijk van het schoolniveau van het kind.’’ Zegt Vlaaming.
Stress kan een negatieve invloed hebben op de prestaties, afhankelijk van hoe de leerling ermee omgaat. “Leerlingen die last hebben van examenvrees hebben vrijwel altijd een vorm van faalangst. Bij sommige jongeren is dit een bekend probleem dat al langer speelt, terwijl het bij anderen juist opkomt zodra de eindexamens dichterbij komen. Vrijwel iedereen die opziet tegen examens ervaart in meer of mindere mate angst om te falen.” Zegt de Vos- van der Hoeven.
Volgens de Vos- van der Hoeven is het logisch dat jongeren spanning voelen. “Examens zijn een belangrijke mijlpaal en een beetje stress hoort daarbij.” Aan de andere kantzijn er veel leerlingen voor wie die spanning zelfs positief werken, omdat het hen aanzet om zich goed voor te bereiden en net dat extra stapje te zetten.
Examenstress is een normaal verschijnsel, maar de manier waarop ouders en kinderen hiermee omgaan verschilt. Volgens De Vos- van der Hoeven is belangrijk om hier oog voor te hebben, zodat jongeren op een gezonde manier met deze druk om kunnen gaan.