WESTERBORK- Er is 15 miljoen euro beschikbaar gesteld door het kabinet, dit geld is bedoelt voor de renovatie van Herinneringscentrum, Kamp Westerbork. Wordt in de voorjaarsnota bekend gemaakt. Ondanks dat de totale kosten voor de renovatie op ongeveer 55 miljoen is geschat is Herinneringscentrum Westerbork erg blij met de bijdrage van het kabinet. ‘’Het fysiek ervaren van een verhaal op een historische plek maakt veel meer indruk dan het beleven vanuit een boek.’’ Zegt historicus en auteur Herman van Rens.
In het kamp Westerbork staan nu slechts enkele verhogingen als markeringen, terwijl gidsen het verhaal vertellen. Er is een vernieuwingsplan ontwikkeld, waarbij de hele bewoningsgeschiedenis van het kamp visueel beter zichtbaar wordt. “Het is al heel indrukwekkend om het kamp te bezoeken, maar na de restauratie wordt het makkelijke het verhaal voor je te zien. Voor scholen wordt dit dan ook visueler en denk ik nog interessanter voor een excursie.” Zegt historicus en auteur Herman van Rens.
“De eerste fase van het vernieuwingsplan is een belangrijke stap richting de volledige vernieuwing van het herinneringscentrum.” Zegt Bouwman, persvoorlichting herinneringskamp Westerbork. Met deze bijdrage hoopt kamp Westerbork ook andere financiers te stimuleren om te investeren. Om het gehele plan uit te kunnen voeren is 55 miljoen euro nodig. De vernieuwingsplannen van kamp Westerbork hebben een educatief doel, en dragen bij aan het levend houden van historische monumenten. De Tweede Wereldoorlog is één van de grootste oorlogen die Nederland heeft meegemaakt, de betekenis van een herinneringsplek is erg groot. “Met de toekomst in ons hoofd zijn deze vernieuwingsplannen ontwikkeld. We hopen verhalen nog langer en sterker door te kunnen vertellen.” Zegt Bouwman.
Het kamp heeft voor en na de Tweede Wereldoorlog verschillende functies gehad. Het begon voor de Tweede Wereldoorlog als noodopvang voor gevluchte Joodse mensen. Het kamp werd in juni 1942 een Nederlands kamp en vervolgens door de Duitsers overgenomen als doorgangskamp naar deportatie in het Oosten. Hoewel het onder Duitse leiding stond, werkten er vaak maar rond de 10 Duitsers. Na de bevrijding werd het kamp gebruikt voor de opvang van NSB’ers en andere mensen die de Duitsers hadden gesteund in de oorlog. Later heeft het kamp nog gefunctioneerd als woonoord voor Molukkers.
