Door Lenthe Bilstra
NEDERLAND – Het kabinetsplan om de kinderopvang (bijna) gratis te maken is nogmaals uitgesteld. Het idee is nu dat het plan in 2029 ingaat in plaats van 2027, meldt de Rijksoverheid afgelopen week. Een reden voor uitstel is personeelstekort, dat naar verwachting de aankomende jaren nog meer gaat toenemen. Veel ouders en pedagogische medewerkers worden onzeker van de constante verandering in plannen.
Het kabinet wil de kinderopvang voor werkende ouders bijna gratis maken. Voor de ouders met een lager inkomen zal er niets veranderen, omdat zij al 96% tegoed krijgen. “Dus de kansenongelijkheid zal ook niet verkleinen”, vertelt Ilse Vanhijfte, persvoorlichter van de Brancheorganisatie Kinderopvang. Naast dat werkende ouders onzeker worden van de plannen die telkens wijzigen, zijn ook de pedagogische medewerkers hier slachtoffer van. Vanhijfte doet een oproep aan het kabinet: “Stop nou met het aankondigen van dit soort grote plannen om ze vervolgens weer uit te stellen.”
Wachtlijsten voor de kinderopvang worden alleen maar langer, merkt ook Myra Takken, pedagogisch medewerkster op de kinderopvang Sprookjesboom in Beilen. Maar volgens haar zitten er ook positieve kanten aan het plan. “Het plan zorgt ervoor dat meer ouders hun kind naar een kinderopvang kunnen brengen. De sociale omgeving is goed voor de ontwikkeling van het kind. Ook kunnen sommige ouders het geld goed gebruiken natuurlijk”, aldus mevrouw Takken. De vraag zal enorm toenemen als de kinderopvang gratis wordt. Dan zal er dus ook meer personeel nodig zijn, terwijl er nu al een personeelstekort is. “Er zijn 30 tot 40 duizend medewerkers nodig, terwijl we nu al zesduizend mensen tekort hebben”, vertelt Vanhijfte. Naar verwachting zullen deze cijfers alleen maar toenemen.
De overheid wil dit plan graag aanbieden, zodat vooral vrouwen meer gaan werken. “Er zijn twee onderzoeken die het tegendeel bewijzen, dat dit effectief is. In Nederland werken we niet voor niets graag parttime. Dat is omdat we veel dingen nog naast onze baan hebben, zoals mantelzorg, vrijwilligerswerk of omdat we gewoon vrij willen zijn”, vertelt Vanhijfte. “De gratis kinderopvang zien wij vooral als een instrument waar ouders met hoge inkomens veel baat bij hebben, omdat zij minder hoeven te betalen.”
Daarnaast vrezen sommigen dat de kwaliteit van de kinderopvang onder druk komt te staan. Door het toenemende personeelstekort en de toenemende vraag bestaat de kans dat groepen groter worden of dat minder gekwalificeerd personeel wordt ingezet vanuit bijvoorbeeld uitzendbureaus. “We willen geen systeem waarin kinderen worden opgevangen, maar niet de juiste aandacht of begeleiding krijgen”, zegt Takken. Volgens haar moeten de plannen zorgvuldig en bedachtzaam worden opgesteld. “Alleen dan kun je toegankelijke en kwalitatieve opvang waarmaken.”