Door: Lenthe Bilstra
NEDERLAND – Nu de examenperiode van start is gegaan, komen in de media steeds vaker uit de hand gelopen examenstunts voorbij. Afgelopen week liep het uit de hand op het Alma College in Almere, waar vijf leerlingen zijn aangehouden door de politie. Veel scholen in Nederland ervaren overlast en sommige scholen kiezen ervoor om de examenstunt om die reden helemaal te verbieden, zoals het Roelof van Echten College in Hoogeveen.
Op de meeste middelbare scholen in Nederland is het een traditie dat examenleerlingen op de laatste schooldag een examenstunt doen. Leerlingen stormen deze dag de scholen binnen in een kostuum met confetti, toiletpapier, tarwebloem en in de ergste gevallen vuurwerk of verfbommen. De politie moet steeds vaker ingrijpen, omdat er rellen ontstaan of sprake is van grensoverschrijdend gedrag. Dit zorgt voor overlast en kan schade aanrichten op scholen. “Wat je ziet in de media lijkt steeds extremer te worden. Dus vroeger kwamen de leerlingen de school binnen met toiletrollen en hooibalen, maar nu zie je steeds vaker dat er zelfs zwaar vuurwerk wordt gebruikt”, vertelt Sjoerd Smits, persvoorlichter van de VO-raad (Vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs).
Doordat de examenstunt voor veel overlast kan zorgen, kiezen steeds meer scholen ervoor om de stunts te verbieden. Een van deze scholen is het Roelof van Echten College in Hoogeveen. “In het verleden heeft een examenstunt voor schade en overlast gezorgd op onze school, namelijk tarwebloem die in de systemen is gaan zitten. Wij hebben destijds ervoor gekozen om de leerlingen op de laatste schooldag niet meer naar binnen te laten”, vertelt Linda Buits, administratief medewerkster op het Roelof van Echten College in Hoogeveen. “In dit geval is het goed om als school een draaiboek of een protocol te hebben, zodat je vooraf duidelijk hebt: als er dit gebeurt, dan moet ik dat doen”, aldus Smits.
Om de laatste schooldag voor de examenleerlingen, de school, maar ook de politie onder controle te houden, is goede communicatie dus van groot belang. “Maak bijvoorbeeld afspraken met de gemeente of de politie. Licht hun in dat er die dag een examenstunt plaatsvindt, zodat zij stand-by kunnen staan, mochten er leerlingen zijn die overgaan tot rellen of ongewenst gedrag”, zegt Smits.
Inmiddels mogen de leerlingen van het RvEC in overleg met de school een programma opstellen dat zowel door de school als de leerlingen als gezellig wordt gezien en niet voor overlast zorgt. “Het is allemaal in goed overleg en de leerlingen vinden het erg gezellig”, aldus Buits.