“Er zit een keurige meneer voor mij, die dan zulke domme dingen doet,” vertelt de rechter. A van Dijk. Staat voor de rechter. A Van Dijk wordt verdacht van rijden onder invloed en rijden zonder rijbewijs, evenals rijden met een geschorst rijbewijs. Zijn baan bij de gemeente staat op het spel. Toch is het niet de eerste keer dat hij deze fout heeft begaan; eerder in 2018 en 2023 werd hij ook al aangehouden wegens rijden onder invloed. De rechter vraagt wat er nodig is om hem ervan te weerhouden dezelfde fout opnieuw te maken. “U zet veel op het spel”, zegt de rechter.
De banken waar het publiek kan zitten, zijn leeg. De officier van justitie is blij dat er op de avond van veertien januari een melding is gedaan. “Anders hadden hier slachtoffers in de zaal kunnen zitten,” stelt de officier. A van Dijk werd die bewuste avond aangehouden met bijna drie keer meer alcohol in zijn bloed dan toegestaan. De politie moest hem uit de auto tillen na de aanhouding. Hij was na een verjaardag in de auto gestapt om van Venlo naar Nieuwleuzen te rijden.
A van Dijk betuigt spijt. “Ik heb er enorm veel spijt van, ik schaam mij er ook voor,” zegt hij. De rechter en de verdachte zijn het erover eens dat hij veel op het spel zet. Hij zegt zijn rijbewijs hard nodig te hebben voor de mantelzorg van zijn moeder. Ook heeft hij een latrelatie waarbij een rijbewijs goed van pas komt. Arnoud beweert dat hij zijn ‘lesje’ heeft geleerd. “Ik probeer dit ook te gebruiken als een les voor mijn kinderen en mijn omgeving, dat het een les is voor zowel hen als mijzelf,” vertelt hij. “Ik drink weleens een biertje, maar ik ben geen alcoholist,” zegt hij. Hierop reageert de rechter: “Alcoholist zijn is niet verboden, maar met een biertje op autorijden wel.”
De officier van justitie zegt serieus te hebben nagedacht over een celstraf. Maar omdat A van Dijk zijn leven op orde heeft, wil het OM hem nog één laatste kans geven. De eis is twee weken voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van drie jaar. Daarnaast moet hij zijn theorie- en praktijkexamen opnieuw afleggen. Verder krijgt hij een taakstraf van 120 uur. Zijn auto was in beslag genomen en is uiteindelijk verkocht of definitief overgedragen aan de overheid. Het Openbaar Ministerie wil graag een deel van de opbrengst aan de verdachte toekennen.
De rechter is het grotendeels eens met de eis van de officier van justitie. De taakstraf wordt alleen verlaagd naar zestig uur. “Normaal gesproken zou u gewoon een gevangenisstraf krijgen,” zegt de rechter. A van Dijk is dankbaar voor de kans die hij krijgt. De rechter sluit af met de woorden: “”Ik hoop u hier niet meer te zien.”