5 februari 2025

Ondernemers Zutphen voelen zich buitenspel gezet bij besluit vuurwerkverbod

Door: Luuk van Gent

ZUTPHEN – De gemeente Zutphen heeft ervoor gekozen om dit jaar een vuurwerkverbod in te voeren, mede dankzij het feit dat er veel ongelukken komen door vuurwerk. De vuurwerkverkopers zijn verontwaardigd, omdat de gemeente de verkopers niet bij het proces betrokken hebben. Toch ondervinden ondernemers hier geen directe hinder van, omdat het gaat om een afsteekverbod en niet om een verkoopverbod.

Dit jaar kwamen de partijen PvdD, GroenLinks, Stadspartij, D66 en PvdA met het voorstel om een vuurwerkverbod in te stellen. Enkele argumenten hiervoor zijn: een veilige jaarwisseling voor inwoners en hulpdiensten, een gezond nieuwjaar voor iedereen, en rust en veiligheid voor dieren. Als mogelijke alternatieven worden een centrale vuurwerkshow of een drone- en lasershow genoemd.

Ondernemers twijfelen echter aan de effectiviteit van het verbod. Zo vertelt Stefan Heijink van Hubo Zutphen: “Het verbod maakt ons totaal niet uit, wij doen gewoon ons ding. Daarnaast is het verbod totaal niet effectief, want we hebben al meer verkocht dan vorig jaar.” Heijink benadrukt daarnaast dat er geen overleg met de gemeente heeft plaatsgevonden: “De gemeente heeft ons niet betrokken bij het proces, echt 0,0. Dat zou ik wel hebben gedaan, want dat is op zijn minst sociaal toch?”

Volgens de gemeente Zutphen hebben ondernemers geen recht op financiële steun. Woordvoerder Ilena Gies zegt: “In principe krijgen de ondernemers geen subsidies. Een eventueel verzoek voor nadeelcompensatie zal door onze juristen beoordeeld worden.” Hieruit blijkt dat de belangen van ondernemers in dit proces niet centraal hebben gestaan.

De gemeente gaat het verbod handhaven door middel van extra boa’s, agenten en andere mensen inzetten om het verbod te handhaven.

Gies benadrukt dat het verbod ook financiële gevolgen heeft voor de gemeente: “Extra coördinatie en inzet van handhaving zal, zeker in de eerste jaren, nodig zijn om de omslag naar een vuurwerkvrije gemeente in goede banen te leiden. Handhaving is niet de enige oplossing; er zal een passend alternatief geboden moeten worden. We gaan er daarom vanuit dat er extra kosten gemaakt moeten worden voor handhaving, communicatie en een alternatieve viering. Er is dus zeker wat geld nodig, maar je krijgt er hopelijk ook wat voor terug, namelijk een veilige jaarwisseling.”

Als alternatief organiseert de gemeente op de ’s-Gravenhof een feestelijk aftelmoment naar het nieuwe jaar. Burgemeester Wimar Jaeger licht toe: “Het gaat over licht, het gaat over aftellen, het gaat over lokale ondernemers betrekken en het gaat over muziek.”

Ondernemers geven echter aan dat zij in dit proces niet betrokken zijn. Terwijl de gemeente inzet op een veilige jaarwisseling met een vuurwerkvrij alternatief, boeken de ondernemers recordomzetten.

Related Post

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *