Tentoonstelling Manifestations introduceert jongeren aan maatschappelijke thema’s door interactieve tentoonstellingen

Bij tentoonstelling ‘Manifestations’ wordt de bezoeker uitgedaagd om ieder jaar weer over een ander thema na te denken. Dit jaar is het thema ‘visie’. Het thema inspireerde veel kunstenaars om kunstwerken over de toekomst te maken. Een actueel onderwerp voor de doelgroep van de tentoonstelling, namelijk jongeren. ’’Jongere mensen die binnenkomen denken altijd van ‘wow, is dit ook kunst?’. Veel kunst vinden ze al snel elitair, niet toegankelijk en minder geschikt. Manifestations probeert dingen te laten zien die je wel in één zin kan uitleggen en ook eigenlijk kan stimuleren. Dat zorgt ervoor dat jongeren dit echt super leuk vinden,’’ zegt organisator Viola van Alphen.

Manifestations
Al sinds 2016 organiseert Art&Technology, een culturele organisatie die kunst en technologie met elkaar combineert, samen met curator Viola van Alphen het evenement tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. Ieder jaar is er een ander thema. Dit jaar is het onderwerp ‘visie’. Kunstenaars wier werk tentoongesteld werd, interpreteren het vooral als een visie op de toekomst. Veel van de werken gaan dus ook over hoe de mens nu in actie moet komen voor de toekomst. Er zijn ook veel interactieve werken waar de bezoekers aan deel kunnen nemen. Guido van der Kooij heeft een kunstwerk gemaakt over de snelheid waarop de maatschappij media en informatie consumeert via sociale media. Extinction Rebellion heeft allemaal naaiwerken en kostuums gemaakt met de slogan: ‘We zijn genaaid’, er is zelfs een ‘dickpic photobooth’ waar de bezoekers voor een kwartje een professionele foto kunnen laten maken van diens geslachtsdelen in het klassieke formaat van de photobooth.

Inter-Scope
Één van de tentoongestelde kunstwerken is gemaakt door Guido. Zijn ronddraaiende kunstwerk, Inter-scope, laat verschillende filmpjes zien van het populaire sociale media platform TikTok. ‘’Het kunstwerk is een herintroducering van de uitvindingen die hebben geleid tot de ontdekking van het bewegend beeld.’’ Één van de belangrijkste aspecten van zijn werk is het gebruik van de shutter, een kleine onderbreking in het beeld waardoor we het beeld kunnen waarnemen. ‘’Die uitvindingen hebben zich uiteindelijk geëvolueerd tot in het digitale, waar zo’n onderbreking niet meer waarneembaar is voor mensen, waardoor op het moment dat wij op sociale media scrollen, wij zo uren kunnen verdoen van onze tijd zonder enig besef te hebben van wat voor content we nou eigenlijk aan het consumeren zijn.’’ Het is geen geheim dat jongeren steeds minder lang hun aandacht bij de media die ze bekijken kunnen houden. ‘’We praten hier bijvoorbeeld over het TikTok-algoritme. Die schotelt eigenlijk een soort weerspiegeling voor wat mensen allemaal voor informatie aan dat algoritme geven. Wij geven likes, volgers, comments, views aan het algoritme en daarvoor krijgen wij soortgelijke content weer terug. Alleen omdat bijvoorbeeld het onderdeel views ook wordt meegerekend, wordt er eigenlijk zo veel mogelijk geprobeerd te zeggen in een zo kort mogelijke tijd. En omdat we steeds en steeds meer toegang hebben tot verschillende videobewerkingstechnieken en nu ook met artificiële intelligentie die, ik denk, in twee jaar ieder denkbaar beeld gewoon kan produceren in seconden. Het is heel belangrijk dat we ons beseffen wat we nou eigenlijk aan het consumeren zijn. Ik denk dat je je als jongere eigenlijk heel erg een slaaf maakt aan je apparaat, waarin jij je eigenlijk een soort toeschouwer blijft, zonder een actieve houding te nemen over dingen die je ziet. Ik denk dat het heel belangrijk is voor de jeugd om te beseffen dat ze verder moeten kijken dan wat de video’s nou eigenlijk zeggen.’’

Prikkelende tentoonstelling
Aan de ingang van de tentoonstelling staan er allemaal gehaakte wezens. Een aantal bejaardenhuizen in Eindhoven hebben de handen ineengeslagen om hun inwoners allemaal wezens te laten haken. Ieder beestje heeft zijn eigen naam, eigen grootte en eigen kleuren. Geen enkel beestje lijkt daadwerkelijk op een bestaand dier, ze komen allemaal uit de verbeelding van de ouderen. Viola van Alphen, curator en creative director van Manifestations, vindt dat het kunstwerk ook mooi is voor jongeren, die handwerk helemaal niet meer leren op school en waar juist in een rap tempo heel veel informatie erdoorheen wordt gejaagd. ‘’Ik denk als we met zijn allen een gezonde toekomst in willen, dat we veel moeten kunnen leren uit het verleden.’’ Zegt Viola.
Midden in de grote expositieruimte, naast een doolhof van bomen gemaakt van sieraden, hangen er jurken en dekens van het plafond met de slogan: “Wij zijn genaaid.’’ Op de betonnen grond staat een zelfgemaakt kostuum van het Shell-logo waar een bord met ‘ik zoek duurzaam werk!!’’ uit steekt. Extincion Rebellion heeft haar eigen expositie over de toekomst van de jongeren en of die er wel is.
Als de bezoekers eenmaal de uitgang bereiken lopen ze nog langs één laatste kunstwerk: een muur vol met provocerende tinder-profielen. De kunstenares, Jolande Willink, kreeg het idee voor de tentoonstelling nadat ze datingapp Tinder had geïnstalleerd. Er zijn daar, naast de serieuze profielen, ook allemaal choquerende en provocerende profielen te zien. Jolande maakte er schermafbeeldingen van en printte ze uit. Binnen de kortste keren kon ze een hele muur met de afbeeldingen vullen.

Jonge bezoekers
Manifestations richt zich vooral op jongeren. ‘’Wat hebben we niet voor jongeren? Ieder jaar staan we op de website van de Dutch Design Week bij ‘jong’. We hebben ook hier een kunstenaar. Lee McDonald, hij wou een formule 1 autootje maken. Op gegeven moment knutselde hij wat met karton en staat hij nu hier met een levensgrote kartonnen raceauto. Hij wil dus mensen bijbrengen dat je niet zomaar dingen moet kopen, maar dat je ook zelf dingen kan maken.’’ Een belangrijk bericht aan jongeren, volgens Viola.
De tentoonstelling was gevuld met jongeren. Één van die jongeren, Art communications design-student in Arnhem Pleun, die een klasgenoot steunde bij diens tentoonstelling, heeft het erg naar haar zin bij Manifestations. ‘’Dit soort knuffelbeestjes die daar aan het begin staan waren heel gaaf. Die spraken me aan. Er zijn natuurlijk genoeg jongeren die dit niets boeit, maar ik weet zeker dat bijvoorbeeld mijn klasgenoten van mijn studie hier erg enthousiast over zouden zijn.’’
Kunst toegankelijk maken en maatschappelijke thema’s aan jongeren te leren, dat is wat Viola en haar team elk jaar proberen te bereiken door een tentoonstelling neer te zetten waar veel te zien en vooral ook te doen is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *