In het kleine karakteristieke plaatsje Bandon in Ierland staat in de South Main Street nog één overgebleven Irish pub. De pub is verstopt in een smal, maar hoog zwart gebouw. Op de stoep staat een groot krijtbord met groene poten waarop ‘Breakfast from 09.30 till 11.30’ geschreven staat. Het goudgele logo ‘KC Mac’s’ hangt aan het gebouw en wordt met grote letters boven het raam en de deur afgebeeld, met daarnaast nog ‘Bar & Restaurant’. KC Mac’s is een Ierse pub van Joe McCarthy die verlies draait. Om de pub in leven te houden zet de pub eigenaar al zijn spaargeld in. “Anders krijg ik aan het einde van de maand de balans niet sluitend. Ik hoop het op deze manier vol te houden tot er betere tijden aanbreken”, vertelt Joe McCarthy teleurstellend maar sterk.
Alcoholgebruik veranderd
De pub van McCarthy is niet de enige Ierse pub die het zwaar heeft. Bijna een kwart van alle Ierse pubs is in de afgelopen 20 jaar gesloten. De Ierse pub cultuur is aan het veranderen, mede door het afnemende gebruik van alcohol. “Jaren geleden, nog voor de jaren zestig en zeventig, was het heel gebruikelijk om naar de stad te gaan”, begint Joe McCarthy. “Je ging naar de markt, verkocht je waren en ging wat drinken. Het vervoer was met paard en wagen. Tegenwoordig zijn er auto’s en mag je niet rijden onder invloed van alcohol. Het aantal promille wat je in je bloed mag hebben is heel laag. Als de politie je betrapt met te veel alcohol op, word je gearresteerd.”
“Ik zeg niet dat dit goed of fout is, begrijp me niet verkeerd. Het heeft te maken met veiligheid en dat is heel belangrijk, maar het probleem is de volgende ochtend. Als iemand laat in de avond een taxi naar huis heeft genomen, kan hij de volgende ochtend om acht uur nog steeds een spoortje alcohol in zijn adem hebben. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van je metabolisme. Dus vanuit dat perspectief is de cultuur veranderd. Als iemand op maandag moet werken, gaat hij niet op zondag uit. Dat merk ik in mijn pub.”
Zondag was altijd een hele goede dag volgens McCarthy. Mensen gingen uit eten, lunchten thuis en gingen daarna op pad voor een paar drankjes. “Het was een gebruikelijke dag voor ontspanning en gezelligheid.”
Van binnen ziet de pub er gezellig uit, de geur van oud hout in combinatie met bier en een luchtverfrisser vult je neusgaten. Een typische pub geur, maar niet vervelend. Het rumoer van de mensen duidt de gezelligheid aan. Aan de bar zitten mannen een biertje te doen. McCarthy staat achter de bar wat glazen af te wassen. Slechts één tafeltje is gevuld. Vol is de pub niet, maar aan de gezelligheid ligt het niet.
Stijgende prijzen
De periode dat er corona uitbrak is ook een groot probleem geweest voor pubs. Ze moesten een langere tijd dicht, maar toen ze eenmaal weer open mochten, was het probleem niet direct verholpen. De prijzen veranderde, vooral de prijs van alcohol in de supermarkt ten opzichte van het café. “Het verschil is enorm, ik kan acht blikjes van vijfhonderd milliliter kopen in een supermarkt voor achttien euro”, benadrukt McCarthy. “Dat is ongeveer zes pinten. In een café zou hetzelfde aantal pinten rond de veertig euro kosten. Dat grote prijsverschil zorgt er mede voor dat mensen thuis gaan drinken, in plaats van gezellig naar de pub.”
Daarnaast zijn de lonen gestegen. De loonkosten worden daardoor hoger, een avond de pub openhouden met personeel is duur. “Het aantal klanten zorgt er niet voor dat ik die kosten kan dekken, laat staan dat ik winst draai. En als ik die prijzen door bereken in de drankjes, wordt het allemaal nóg duurder. Dan krijg ik nog minder klanten.” Als pub ben je een dienstverlener. Je hebt bepaalde openingstijden waarin je personeel moet betalen. “Maar als er die avond dat je open bent geen klanten komen, heb je geen inkomsten maar wel uitgaven. Ik kan ook moeilijk mensen mijn pub in schoppen.”
De mensen aan het tafeltje zijn klaar met eten, ze schuiven hun stoelen over de houten vloer en lopen naar de bar om te betalen. “Pinnen graag”, zegt de man. McCarthy typt het bedrag in en biedt het pin apparaat aan. De pas raakt de automaat net niet, maar hangt er iets boven. Een geluidje ontsnapt uit het apparaat. Betaald verschijnt op het scherm. “Een fijne avond nog”, zegt McCarthy tegen de klanten.
Banken houden pintransacties vast
Pinnen wordt in de tijd van nu ontzettend veel gedaan. Het grootste gedeelte van de klanten betaalt met een pinautomaat. Maar het geld dat via de pin wordt betaald, wordt door de bank vastgehouden en het kan enige tijd duren voordat de pub eigenaar dat op zijn bank ontvangt. “Vandaag moest ik nog naar de bank bellen om te vragen waar mijn geld blijft. Sinds maandag heb ik geen geld meer ontvangen, het is nu al donderdag. Het was niet heel druk, maar de inkomsten zouden bijvoorbeeld wel weer het loon van personeel kunnen dekken.” Door de vrije dag op 1 mei werden de betalingen niet verwerkt.
De bank heeft een grote invloed op het ontvangen van de inkomsten, als je een automatische incasso mist is dat is een probleem. “Als je vervolgens een financiering probeert te krijgen of als iemand de afschrijvingen verkeerd uitvoert, krijg je geen toestemming voor een lening. Dat is erg vervelend.”
Vier maanden aan persoonlijke investeringen
Om met al deze problemen om te gaan en de boel draaiende te houden dekt McCarthy de kosten met zijn eigen spaargeld. “Ik heb de afgelopen vier maanden veel persoonlijke investeringen in KC Mac’s gedaan, maar ik denk dat die vier maanden aan geld dus eigenlijk verloren zijn gegaan. We hebben veel reclame gemaakt voor evenementen en dat heeft wel wat klanten opgeleverd, maar dingen als mond-tot-mondreclame werken beter. De zaken gaan door die investeringen nog niet meteen beter.”
Naast het investeren in reclame probeert McCarthy cafégangers te trekken met een cocktailmenu dat hij heeft geïntroduceerd. “En we bieden nu lokale ambachtelijke bieren aan die in de omgeving worden gebrouwen. Om daarmee ook een beetje het gebied te verkopen en mensen kennis daarvan te geven.” Ook heeft hij geprobeerd klanten te trekken met livemuziek, maar ook daar zitten weer behoorlijke kosten aan verbonden. “Als je eigen muziek draait, kost het geen extra geld. Een band die live speelt, kost zo weer 250 euro voor twee uur. Dan trek je misschien mensen, maar het kost ook weer een hoop extra geld.”
Maar hoelang kan McCarthy nog spaargeld investeren tot het op is? Spaargeld is niet eindeloos. Er moet iets veranderen om genoeg inkomsten te krijgen om door te kunnen gaan. McCarthy is aan het wachten tot het gaat pieken in zijn pub, wachten tot de omzet omhoog gaat. “Het gaat de goede kant op, maar ik mis nog steeds vijfentwintig procent, dat betaal ik nu dus elke keer uit eigen zak.”
In Ierland zijn er op dit moment discussies over de BTW-wijziging. Er liggen plannen om de BTW terug te brengen naar negen procent. Dit zou voor McCarthy een mogelijkheid kunnen zijn om de laatste vijfentwintig procent over te houden. “Het zou echt een oplossing kunnen zijn voor mij. Ik sprak gisteren nog met een vriend erover, er zijn discussies gaande over deze BTW-wijziging. Er is een mogelijkheid dat dit verandert in oktober. Er hangt een angst dat de wijziging mogelijk te laat gaat voor de meerderheid van de bedrijven.”
Toekomst voor Kc Mac’s
Sluiten is voor McCarthy absoluut nog geen optie. De pub is een familiebedrijf die generaties oud is. Het liefst ziet hij dat zijn kinderen de pub kunnen overnemen. “Als je een bedrijf hebt weet je dat er een risico aan zit, je zult uitdagingen tegenkomen. Maar wat er nu gebeurt met de hele pubcultuur had je niet kunnen zien aankomen.”
Op dit moment heeft de pub eigenaar nog een hypotheek op het gebouw van achttien jaar en hij hoopt dat nog te kunnen aflossen de komende jaren. “Idealiter zie ik graag dat mijn kinderen de pub kunnen overnemen, maar de komende tijd kan ik nauwelijks verder kijken dan de komende zes maanden.”