Einde medicijntekort voorlopig niet in zicht

Patiëntenfederatie Nederland wil dat het ministerie van Volksgezondheid en de politiek snel met oplossingen komen voor het medicijntekort. Reden daarvoor is de uitspraak die de Raad van State heeft gedaan. Zij verbiedt apothekers en artsen medicijnen uit het buitenland te halen.

De laatste jaren is er sprake van medicijntekorten in Nederland, waardoor miljoenen mensen soms met lege handen thuiskomen van een bezoek aan de apotheek. Harwin de Vries, Associate Professor, Rotterdam School of Management geeft aan hoe dat tekort is ontstaan: “De druk op de prijzen heeft geleid tot een industrie waarbij aanvoerketens goedkoper en sneller zijn, maar niet stabiel.”

Problemen met de aanvoerketens zorgen ervoor dat er wordt gekeken naar mogelijke oplossingen. “Een mogelijke oplossing is het gebruiken van substitutiemedicijnen” zegt Harwin de Vries. Toch verwacht hij dat de oplossing niet daarvandaan komt. “Door de huidige wetgeving is het niet mogelijk om medicijnen uit het buitenland te halen, maar ik verwacht dat die zal worden aangepast.” Patiëntenfederatie Nederland hoop dat het ministerie van Volksgezondheid en de politiek daar voor gaan zorgen.

Bron foto: Pexels

Extra opvangplekken door winterkou

Daklozen kunnen tijdens de koude winterdagen terecht in de winterkoudeopvang. Dat meldt AT5 op haar website. De opvang in Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht biedt opvang voor een extra paar honderd daklozen tijdens voor dagen waarin de gevoelstemperatuur onder het vriespunt komt. Speciale teams gaan de straten op om mensen naar de opvanglocaties te halen.

Wanneer de gevoelstemperatuur onder het vriespunt komt gaat de winterkouregeling van kracht. Steden bieden dan, naast de opvangplekken die ze standaard hebben in de winterperiode, extra opvangplekken aan. Willem van Sermondt, programmaleider bij Kansfonds heeft een dubbel gevoel bij deze regeling. “Het is crisismanagement. We voorkomen dat deze mensen doodvriezen, maar een echte oplossing biedt het niet.”

“Er moet veel meer op preventie en woonoplossingen ingezet worden. Er moeten meer betaalbare woningen komen, zodat er minder mensen op straat moeten slapen.” Op korte termijn zullen die problemen niet worden opgelost, maar tot die tijd kunnen zij met deze temperaturen terecht bij deze winterkoudeopvang.

Bron foto: Kansfonds

RIVM voorziet een forse stijging van het aantal chronisch zieken

Het aantal chronisch zieken in Nederland zal naar verwachting bijna de 12 miljoen bereiken in 2050. Dat is een stijging ten opzichte van de 10,5 miljoen chronisch zieken die in 2022 bekend waren bij de huisarts. Deze cijfers staan in het vierjaarlijkse RIVM-rapport ‘toekomstverkenning’ die op 27 november gepubliceerd wordt. De stijging tot 2050 zal vooral onder 75-plussers te zien zijn.

“Het komt vooral door onze leefstijl”, zegt huisarts Stefan van Rooijen. “60% drinkt te veel alcohol, we bewegen te weinig en we lijden aan heel veel stress. Dat zijn allemaal factoren die maken dat je meer kans hebt op het krijgen van chronische ziekten.” Het RIVM vreest dat het aantal mensen met dementie zal stijgen van 261.000 in 2022 tot 506.000 in 2050. Ook het aantal mensen met artrose zal fors stijgen, naar verwachting tot 3 miljoen.

Van Rooijen vindt dat er ingezet moet worden op het voorkomen van chronisch zieken door gezond leven te stimuleren. “Dit moeten we samendoen” zegt Van Rooijen. “Kennis over gezond leven moet gedeeld worden vanuit de artsen met bijvoorbeeld sportscholen. Ook de overheid kan een rol spelen om de verwachte stijging in te perken, door een suikertaks bijvoorbeeld.”

Bron foto: Pexels