Zwolse Beste 2023

Sebastiaan Vaca ‘Doodgezwegen’

Met ‘Doodgezwegen’ heeft Sebastiaan Vaca veel indruk gemaakt op de jury. In een afwisseling van tekst, beeld en geluid heeft hij een uitermate verzorgde online long form gemaakt over doodgeboorte en hoe hiermee door de jaren heen is omgegaan. Vertrekkend vanuit het persoonlijke verhaal van zijn grootouders, neemt hij je mee naar de indringende en soms verbijsterende ervaringen van ouders van doodgeboren kinderen toen en nu. Hij laat daarbij de maatschappelijke – en wettelijke – verschuiving zien in de omgang met dit wezenlijke thema, dat lange tijd niet bespreekbaar was. Daarbij weet hij heel dicht bij zijn bronnen te komen, met veel respect voor hun kwetsbaarheid. Dat getuigt van grote interview kwaliteiten. De productie is dan ook nog eens knap cross mediaal gemaakt, digital storytelling in optima forma, met mooi gedraaide en zorgvuldig opgebouwde scènes. Verhalen leven bij contrast, en dat heeft Sebastiaan heel goed begrepen. Dit verhaal blijft door je hoofd spelen.

Eerdere winnaars Zwolse Beste

2022

Annick Götte wint Zwolse Beste 2022

Annick Götte heeft Zwolse Beste 2022 gewonnen, de prijs voor beste afstudeerproductie van de opleiding Journalistiek van Windesheim. De jury onder voorzitterschap van oud-NOS Journaal-correspondent Margriet Brandsma koos uit een shortlist van vijf genomineerden Annicks documentaire ‘De Man in de Stoel’. Götte kreeg de prijs, een sculptuur met inscriptie, uitgereikt bij de diplomering op donderdag 22 september.

Annick Götte met Documentaire De Man In De Stoel – Journalistiek Zwolle

Uit het juryrapport:

,,‘De Man In De Stoel’ is een knap gecomponeerde documentaire waarin de maakster op zoek gaat naar het verhaal achter de verslaving van haar overleden vader, een man met wie ze jarenlang geen contact had. Ze gaat daarbij met open blik confronterende gesprekken aan met haar moeder, haar tante, haar vaders dealer en zijn behandelaar. Dit zijn precies de bronnen die je wilt zien en horen. Haar boosheid jegens haar vader kantelt uiteindelijk naar begrip en compassie. Daarbij wordt de documentaire nergens larmoyant en tranentrekkend; de maakster houdt precies genoeg afstand waarbij ze wel persoonlijk blijft. Het is heel knap hoe Annick door dit persoonlijke verhaal een groter verhaal weet te vertellen; een reflectie op wie je door omstandigheden kunt worden.”

Juryvoorzitter Margriet Brandsma (r) spreekt winnares Annick Götte toe. (Foto Erik van Schaik)


2021
Sander Dekker winnaar Zwolse Beste!

Sander Dekker is de winnaar van Zwolse Beste 2021, de prijs voor beste afstudeerproductie van de opleiding Journalistiek.

Hij wint de prijs voor zijn afstudeerproductie Hoe een paardenschuur in Nijeveen moest uitgroeien tot spil in de internationale cocaïnehandel – Journalistiek Zwolle.

Uit het juryrapport: ,,Sander Dekker heeft met zijn crossmediale nieuwsverslaggeving voor Dagblad van het Noorden en De Telegraaf op heldere wijze inzicht geboden in de wijze waarop de georganiseerde criminaliteit verder doordringt in ons land. We lezen en zien hoe een onopvallende paardenschuur op het Drentse platteland werd vertimmerd tot een professionele schakel in de internationale cocaïnehandel. In de verslaggeving die een aantal weken het regionale nieuws domineerde, zat hij steeds bovenop het nieuws en had daarbij relevante follow-ups. (…) Puike nieuwsverslaggeving en onderzoeksjournalistiek met alles erop en eraan.’’

Juryvoorzitter Geertjan Lassche, Journalist van het Jaar 2020, noemt Sander ‘een journalistiek dier’. ,,Hij blijft dicht bij de kern van het vak: waarheidsvinding. Hij toont journalistieke drift en gretigheid, soms misschien iets te veel gretigheid, maar dat geeft niet. Hij weet tegenslagen te overwinnen, bijt zich vast in zijn onderwerp en laat zien dat hard werken beloond wordt.’’

2020

Nienke van der Wal: De ooggetuige

Nienke heeft iets heel bijzonders gedaan. In het mediageweld rondom de herdenking van 75 jaar Bevrijding, bedacht ze iets nieuws: een journalistiek concept waarbij de lezer in de huid kruipt van een kind ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Haar doelgroep zijn scholieren, die zich met een paar klikken verliezen in de meeslepende verhalen van een joodse jongen die moet onderduiken of een Duitse jongen bij de Hitlerjugend. Om deze aangrijpende productie zó knap te kunnen maken, zijn een grote mate van researchvaardigheid, interviewtechniek en verhalende kracht vereist. Om nog te zwijgen van creativiteit, die zich vertaalt in een prachtige interactieve vormgeving van het geheel in woord, beeld en geluid. De maatschappelijke relevantie van haar productie, die zowel op scholen als in de media weerklank vindt, is groot, gezien de tanende kennis over de oorlog onder jongeren en het verdwijnen van de laatste ooggetuigen.

HOME | De Ooggetuige (nienkevdwal.wixsite.com)

2019

Stefan Keukenkamp wint Zwolse Beste 2019!

Stefan Keukenkamp is de winnaar van Zwolse Beste 2019, de prijs voor beste afstudeerproductie van de opleiding Journalistiek van Windesheim. Keukenkamp, werkzaam als verslaggever bij dagblad de Stentor, won de prijs met zijn nieuwsproductie over Volkert van der Graaf.

Hij ontving de prijs, een sculptuur met inscriptie, bij de diploma-uitreiking op 10 juli uit handen van oud-NOS Nieuws-hoofdredacteur en juryvoorzitter Hans Laroes. Uit het juryrapport: ,,Stefan Keukenkamp toont zich een vasthoudend onderzoeksjournalist met zijn aanpak van de kwestie-Volkert van der Graaf voor de Stentor. Hij stelde de journalistiek relevante vraag of Van der Graaf nu wel of niet was geëmigreerd zoals hij een jaar tevoren had aangevoerd om van zijn meldingsplicht af te komen. Keukenkamp slaagde erin om alle relevante bronnen in diens omgeving, tot aan Van der Graaf zelf toe, te spreken. Zijn productie, knap verhalend en cross-mediaal gebracht, werd landelijk nieuws en bracht politieke beroering teweeg. Keukenkamp zorgde zelf voor brede verspreiding door samenwerking met RTL en bracht daarnaast de nodige verdieping en follow-ups aan op zijn productie.’’

2018

Manon Hessels wint Zwolse Beste 2018!

Manon Hessels mag zich Zwolse Beste 2018 noemen. Met haar minidocumentaire ‘Een steen op de hei’ won zij de prijs voor beste afstudeerproductie van de opleiding Journalistiek van Windesheim gewonnen. Tijdens de diploma-uitreiking op 11 juli ontving zij het beeldje met inscriptie uit handen van juryvoorzitter Wouter Kurpershoek.

Uit het juryrapport: ,,Vanuit haar eigen persoonlijke verlies en de moeizame omgang daarmee, onderzoekt Manon in een sterke cross-mediale productie rouwverwerking bij kinderen en jongeren. Haar minidocumentaire met indringende portretten is bijzonder professioneel gefilmd en gemonteerd. Deze illustreert de verwarring die juist jongeren doormaken, met Manons eigen zoektocht naar de steen op de hei – het keerpunt in haar rouwverwerking – daar knap doorheen gevlochten. In een achtergrondproductie op haar website stelt ze achterhaalde opvattingen over verliesverwerking aan de kaak, die niettemin nog steeds worden gehanteerd in de hulpverlening. Op eigen kracht en door goed gebruik van social media en gevestigde media weet ze een relatief groot publiek te bereiken.’’

Manons afstudeerwerk werd door de vijfkoppige jury verkozen als beste van de vijf genomineerde afstudeerproducties. Cross-medialiteit, constructieve elementen van journalistiek en ondernemerschap – speerpunten van de opleiding – zijn in haar veelomvattende productie volop aanwezig. Kijk haar documentaire en lees de achtergronden op https://medium.com/eensteenopdehei.

In haar dankwoord richtte Manon zich tot haar vader: ,,Ik heb jong mijn broertje en mijn moeder verloren. En hij is degene dit tegen me gezegd heeft: ‘Ga eens op een steen op de hei zitten’. Met andere woorden: doe het eens rustig aan in plaats van te feesten, want dat deed ik vroeger. Daar wil ik hem nog steeds voor bedanken.’’ Ze voegde eraan toe het geweldig te vinden dat haar documentaire zoveel impact heeft ,,…en dat ik nu blijkbaar Zwolse Beste ben!’’

2017

Joost Karreman wint Zwolse Beste 2017!

Joost bedankt in het bijzonder zijn inspirerende docent Egbert Hermsen en is blij dat zijn opa van 87 erbij kan zijn.

Joost Karreman is de winnaar van Zwolse Beste 2017, de prijs voor beste afstudeerproductie van de opleiding Journalistiek van Windesheim. Bij de diploma-uitreiking op 12 juli kwam hij van de zes genomineerden als beste uit de bus.

Uit het juryrapport:

Joost Karreman is een verhalenverteller die je als kijker, lezer en luisteraar nieuwsgierig maakt naar dingen waarvan je nog niet wist dat je ze wilde weten. Met zijn achtergrondproductie Lelystad Airport voor Omroep Flevoland, laat hij de gevolgen zien voor omwonenden en andere betrokkenen van de komst van ‘Schiphols buitenpost in de polder’. Maar het wordt nergens een klassieke klaagzang. Waar boeren zich zorgen maken over de uitstoot van vliegtuigen boven hun gewassen, vraagt hij hun ook naar de kansen die zij zien om hun producten te slijten op de luchthaven. Met deze constructieve en sterk toekomstgerichte aanpak treedt hij buiten de gebaande paden. En dat allemaal in een aansprekend vormgegeven, interactieve productie, als een filmisch boek waarvan het je spijt als je het uit hebt.

Benieuwd naar Joosts winnende reportageserie? De trailer vind je hier.

Joost Karreman – YouTube

2016

Stephan Valkenier met de tv-documentaire Arctic Light

De meest professionele productie, eigenlijk van de buitencategorie. De documentaire vertelt het ontroerende verhaal van Groenlander Lars. Ze schetst niet alleen het vele verborgen leed en het loodzware bestaan op Groenland met veel alcoholisme, misbruik en zelfmoord. Maar ze laat ook zien hoe Stephan zeer bewust met zijn vak bezig is.

 Zijn beeldgebruik maakt duidelijk dat hij beeldtaal beheerst

–        Geslaagd in zijn rol als regisseur waarbij extra waardering voor het feit dat hij de taal niet beheerst, hetgeen zo’n regiedebuut niet eenvoudiger maakt.

–        Productie in de buitencategorie, strijd om de uitzendrechten kan beginnen en de opleiding Journalistiek kan meer dan trots zijn op deze winnaar

2015

Andries Oord, winnaar Zwolse Beste 2015

(eerste keer dat de prijs werd uitgereikt)

Andries Oord met Welkom in de Suikerbuurt, een reportage over een achterstandswijk voor de Groningse omroep OOG TV.

Jury: De urgentie en maatschappelijke betrokkenheid spatten er vanaf. Andries heeft de sociale problematiek van een achterstandsbuurt scherp voor het voetlicht gebracht. Hij is daarbij de confrontatie niet uit de weg gegaan en heeft de verantwoordelijken, variërend van de baas van de woningcorporatie tot de burgemeester van Groningen, kritisch bevraagd. De productie legt onverbiddelijk bloot waar en waarom de aanpak van de overheid van deze wijk faalt, en geeft tegelijk oplossingsrichtingen aan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *