Zwolle – Ongeveer 1 tot 4% van de mensen in Nederland kampt met een voedselintolerantie of allergie, wat betekent dat zij bepaalde voedingsmiddelen moeten vermijden om gezondheidsproblemen te voorkomen. Dit heeft niet alleen invloed op iemands gezondheid, maar ook op hun financiën, gezien de voortdurende stijging van prijzen in supermarkten, met name voor speciale aangepaste voeding. Een van die mensen die dagelijks met dit probleem omgaat, is Julia, zij is 17 jaar. Ze past haar koopgedrag aan om haar dieet in stand te houden. “Ik let veel meer op acties en probeer bij de goedkoopste supermarkten eten te halen. Dus kies ik ervoor om naar de Aldi te gaan in plaats van naar de Albert Heijn.” zegt Julia.
Volgens de stichting Voedselallergie vermijden mensen met voedselallergieën en intoleranties vaak kant-en-klare maaltijden. Ook gaan ze minder vaak uit eten, omdat het moeilijk kan zijn om restaurants te vinden die geschikte gerechten aanbieden. Ondanks deze uitdagingen zijn er gelukkig nog steeds voldoende keuzes beschikbaar in de supermarkt, zoals Julia opmerkt. “De inflatie heeft gelukkig geen invloed gehad op de beschikbaarheid van glutenvrije producten. De schappen zijn goed gevuld. Tip: houd in de gaten wanneer de glutenvrije week bij de Lidl is. Vaak hebben ze daar dan veel producten voor een normale prijs.”
Stichting Voedselallergie laat weten dat mensen met voedselallergieën en intoleranties vaak bewerkte voedingsmiddelen in pakjes en zakjes vermijden en ze de voorkeur geven aan verse producten.
Julia merkt ook op dat er steeds meer mogelijkheden zijn om gezond glutenvrij te eten, zelfs buitenshuis. “Naar mijn mening zijn de opties juist toegenomen. In restaurants heb je nu vaker meerdere keuzes voor glutenvrije gerechten, hoewel ze vaak wel een paar euro extra rekenen voor glutenvrij brood, helaas.”