Skip to content
De Jonge Stem De Jonge Stem

  • Nieuws
  • Politiek
  • Kunst & Cultuur
  • Column
  • Recensie
  • Inflatieknallers
  • #Helpmij
  • Over De Jonge Stem
  • Disclaimer
De Jonge Stem
De Jonge Stem

Glutenvrij Leven in Nederland: Een balans tussen gezondheid en budget

Angélica van der Kleij, 20 oktober 202320 oktober 2023

Zwolle – Ongeveer 1 tot 4% van de mensen in Nederland kampt met een voedselintolerantie of allergie, wat betekent dat zij bepaalde voedingsmiddelen moeten vermijden om gezondheidsproblemen te voorkomen. Dit heeft niet alleen invloed op iemands gezondheid, maar ook op hun financiën, gezien de voortdurende stijging van prijzen in supermarkten, met name voor speciale aangepaste voeding. Een van die mensen die dagelijks met dit probleem omgaat, is Julia, zij is 17 jaar. Ze past haar koopgedrag aan om haar dieet in stand te houden. “Ik let veel meer op acties en probeer bij de goedkoopste supermarkten eten te halen. Dus kies ik ervoor om naar de Aldi te gaan in plaats van naar de Albert Heijn.” zegt Julia.

Volgens de stichting Voedselallergie vermijden mensen met voedselallergieën en intoleranties vaak kant-en-klare maaltijden. Ook gaan ze minder vaak uit eten, omdat het moeilijk kan zijn om restaurants te vinden die geschikte gerechten aanbieden. Ondanks deze uitdagingen zijn er gelukkig nog steeds voldoende keuzes beschikbaar in de supermarkt, zoals Julia opmerkt. “De inflatie heeft gelukkig geen invloed gehad op de beschikbaarheid van glutenvrije producten. De schappen zijn goed gevuld. Tip: houd in de gaten wanneer de glutenvrije week bij de Lidl is. Vaak hebben ze daar dan veel producten voor een normale prijs.”

Stichting Voedselallergie laat weten dat mensen met voedselallergieën en intoleranties vaak bewerkte voedingsmiddelen in pakjes en zakjes vermijden en ze de voorkeur geven aan verse producten.

Julia merkt ook op dat er steeds meer mogelijkheden zijn om gezond glutenvrij te eten, zelfs buitenshuis. “Naar mijn mening zijn de opties juist toegenomen. In restaurants heb je nu vaker meerdere keuzes voor glutenvrije gerechten, hoewel ze vaak wel een paar euro extra rekenen voor glutenvrij brood, helaas.”

Nieuws glutenglutenvrijinflatieintolerantiejongeren

Bericht navigatie

Previous post
Next post

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

  • Sociale druk, Corona en geen concrete actie: de achtergrond van het verslechterende mentale welzijn van jongeren in het voortgezet onderwijs
  • Studenten lopen geld mis: ‘Als ik van deze regeling had geweten, dan had ik te eten gehad’ 
  • Geïnspireerd door Vincent: Een Betoverende Reis door de Kunst van Emmen en Drenthe
  • Sta jij wel eens stil bij het krijgen van kinderen?
  • Sollemnitas Omnium Sanctorum, oftewel allerheiligen, oftewel Halloween 

Recente reacties

  1. Kai Jansen op FNV Jong pleit voor afschaffing minimumjeugdloon
  2. Rene Groot op De Angisa: Hoe een symbool uit de tijd van de slavernij nog steeds relevant is

Categorieën

  • Achtergrond Reportage
  • Column
  • Interview
  • Kunst & Cultuur
  • Nieuws
  • Politiek
©2025 De Jonge Stem | WordPress Theme by SuperbThemes