Lehdistö

Nieuws uit het Noorden

De sleutel tot geluk

“Welk cijfer geef je je geluksgevoel?” Dat is een vraag die onderzoeksorganisaties jaarlijks aan de bevolking stellen. De Finnen geven zichzelf de hoogste scores en Finland is ook dit jaar weer het gelukkigste land ter wereld. In Nederland kunnen we ook van veel voorspoed spreken. Met onze plek 6 doen we het aardig goed. Maar liefst 86% van de onze bevolking geeft aan gelukkig te zijn en we geven ons geluksgevoel een gemiddeld cijfer van een 7,6, meldt Tanja Traag, hoofdsocioloog bij Centraal Bureau voor Statistiek. Maar hoe we die eerste plek kunnen veroveren? Dat blijkt nog een ingewikkelde vraag.

Sinds 2013 onderzoekt het Centraal Bureau voor Statistiek het geluk in Nederland doormiddel van een enquête. Hierbij geeft de onderzoeksgroep het geluksgevoel een cijfer. Alle resultaten tussen de 7 en de 10 betekenen ‘gelukkig’. En dat zijn we in Nederland dus grotendeels. Maar om deze gegevens beter begrijpen moeten we erachter komen wat het begrip precies inhoudt en hoe we dat kunnen verkrijgen.

“15% van het geluk hangt af van de aard van het beestje”, vertelt Traag. Het wordt bepaald door het type persoon dat je bent. Niet iedereen ervaart dezelfde elementen in het leven even gelukkig. Traag legt uit dat 13% van het geluk af hangt van omgevingskenmerken zoals een vaste partner, betaald werk, het inkomen, gezondheid, contacten, vertrouwen in instanties en deelname aan verenigingen. De 72% van het geluk die dan over is ligt aan andere dingen, zoals het economische, politieke en sociale klimaat in een land. Dit zijn factoren die voor het hele land gelden. Ook het stukje geluk dat bepaald wordt door je genetica valt onder dit percentage. Maar hoe worden we dan gelukkiger?

“Geluk is levensvoldoening”, vertelt Ruut Veenhoven, de gelukprofessor van Nederland. Hij is socioloog en een pionier op het gebied van de wetenschappelijke studie van geluk. ‘’Levensvoldoening gaat om je leven als geheel. In de kroeg kun je je heel goed voelen, terwijl je weet dat je leven thuis geen groot feest is.’’ Er zijn allerlei zaken waar je lichaam gelukstofjes van aan gaat maken, maar volgens Veenhoven is de belangrijkste voorspeller van geluk de kwaliteit van de overheid. We zijn daarbij dus afhankelijk van anderen, maar door gebruik te maken van ons stemrecht kunnen we er toch nog een beetje invloed op uitoefenen. Als een overheid goed functioneert, zijn we automatisch gelukkiger.

Geluk heeft allerlei bijverschijnselen. Volgens Veenhoven functioneer je veel makkelijker en leef je zelfs een stuk langer. Ook maakt het actiever, creatiever en socialer.

Volgens Mirjam Spitholt, public speaker, trainer en auteur, gaat geluk over onder andere je bewustzijn, passie, vergeven, dankbaarheid en relaties. Spitholt vindt geluk erg belangrijk en ontwikkelde het vak gelukskunde. “Bij gelukskunde word je er aan herinnerd wie je eigenlijk echt bent.” Volgens Spitholt is gelukskunde het belangrijkste vak dat er bestaat. “Ik denk dat ik de sleutel tot geluk heb”, aldus Spitholt. Tijdens de cursus kun je je creativiteit en verbeelding kwijt en word je geholpen bij het worden van de beste versie van jezelf.  

Wat hebben mensen nou echt nodig om gelukkig te zijn? Dat is volgens Traag een niet te beantwoorden vraag. Ze vertelt dat geluk subjectief is. Iedereen bekijkt het vanuit een persoonlijk oogpunt. Dat meldt Spitholt ook, maar toch zijn er volgens haar wel dingen waardoor we gelukkiger kunnen worden. Allereerst moeten we volgens haar weten dat we geluk vaak op de verkeerde plekken zoeken. “We zoeken geld, een vriend of vriendin en mooie spullen. We zoeken geluk in de buitenwereld. Deze dingen herinneren je aan geluk, maar ze kunnen je niet gelukkig maken. Er blijft namelijk altijd iets te wensen over.” Volgens Spitholt moeten we meer het ‘nu’ uitnodigen in ons leven. Dat kunnen we doen doormiddel van mediteren of bijvoorbeeld yoga. Dit kan je helpen om meer in je eigen lichaam aanwezig te zijn. Ook dankbaarheid en vergeven horen hierbij. Andere manieren waardoor we volgens Spitholt geluk kunnen ervaren zijn door het bos in te gaan, te gaan sporten, minder onze mobiel te checken en dingen te doen die we als kind graag deden. “Een easy life betekent hard choices.” Daarmee bedoelt Spitholt dat we soms lastige keuzes moeten maken en ons ergens toe moeten zetten om ons vervolgens fijn te kunnen voelen. “Je moet de regie pakken.”

“Een gemiddelde van een 10 kun je niet krijgen in een land. Er is onvermijdelijk leed”, meldt Veenhoven. Volgens de onderzoeker zijn wij Nederlanders al behoorlijk gelukkig en gaat die lijn langzamerhand als maar omhoog. “Maar als je eenmaal al zo gelukkig bent is het moeilijk om nog gelukkiger te worden.” Wel hebben bepaalde situaties volgens de onderzoeker invloed op ons gelukgevoel, zoals het Coronavirus. De maatregelen die er destijds werden gesteld waren niet voor iedereen makkelijk navolgbaar en zorgden voor bijvoorbeeld gevoelens van stress. Uit statistieken van het CBS blijkt dat in 2019 89% van Nederlanders aan gaf dat ze gelukkig waren. Sindsdien is dat met behulp van het virus gedaald naar 86% en daar blijven we op hangen.

Een gevoel van geluk is voor iedereen anders, dus hoe gaan we Finland dan verslaan? Volgens de deskundigen zijn de aard van het beestje, genetica, omgevingskenmerken, het ‘nu’ in ons leven, keuzes en het economische, politieke en sociale klimaat van invloed op ons geluksgevoel. Dus willen we meer geluksgevoelens, dan moeten we ons op deze elementen focussen. Geluk is nog niet zo eenvoudig. Gelukkiger worden kan, maar een perfecte score van geluksgevoelens bestaat niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *