De negatieve gevolgen van het vele telefoongebruik onder jongeren

Roy Spijkerboer
Een landelijk telefoonverbod op scholen is er al, maar is dit wel dé manier om dit probleem te verhelpen? Nog steeds zitten jongeren urenlang op hun mobiel. Op CSO De Boog is er al jaren een telefoonverbod. Maar toch ziet zelfs de directrice van deze school, Patricia Lambooij, dat het telefoongebruik niet minder wordt en zelfs meer onderdeel begint uit te maken in het leven van jongeren.
Telefoongebruik onder jongeren betreft meerdere gevolgen
APELDOORN ZUID – Het vele telefoongebruik heeft meer negatieve gevolgen dan men vaak door heeft. Naast het al wel bekende concentratieverlies en een korte aandachtfase, is ook het lichamelijke aspect van invloed. Steeds meer jongeren hebben namelijk last van nek- en rugklachten. De telefoon speelt daarbij een grote rol.
Jongeren zitten hedendaags heel veel op hun mobiel. Schermtijden liggen daarbij vaak zelfs rond de acht tot 10 uur per dag. Vanaf steeds jongere leeftijd krijgen kinderen van hun ouders een telefoon, waardoor ze al snel minder gaan bewegen. Volgens een onderzoek bij KRO-NCRV gebruikte in 2021 al 87% van de negen- tot tienjarigen een mobiel.
De lichamelijke gevolgen hiervan zijn groot. Fysiotherapeut Dick Koopmans vertelt hierover: ‘Je verstijft bepaalde delen van het lichaam. Als je slechts een uur lang niet beweegt, kan je al stijfheid creëren.’ Hiervoor is een norm bedacht om die stijfheid te voorkomen, maar Dick Koopmans kan al verklappen of dat überhaupt vaak wordt gehaald: ‘De bewegingsnorm is eigenlijk vier tot vijf keer per week lichte tot matige inspanning uitoefenen, zoals wandelen. Daar voldoet de jeugd zeker niet aan.’
Op scholen hebben ze nu een jaar een telefoonverbod in de lessen. Dit is vooral om het concentratievermogen te verbeteren bij jongeren. Bij CSO De Boog hebben ze al sinds 2010 een telefoonverbod. Patricia Lambooij, de directrice van de school, vertelt over de huidige situatie: ‘Het is voor mij nu makkelijker geworden, omdat nu alle scholen het handhaven, maar ik merk wel dat de leerlingen steeds meer op hun telefoon zitten. Het enige wat ze doen is Tiktokken en Snappen.’
Redactionele Verantwoording
Video-item:
Voor mijn video-item heb ik bewust gekozen voor een school, omdat dit wel het grootste probleem betreft van de telefoon. Dat is namelijk het concentratieverlies van de kinderen op school. CSO De Boog was de perfecte kandidaat, omdat zij als één van de enigen al jaren een telefoonverbod hebben. Patricia Lambooij, de directrice, was hierbij de juiste interview kandidaat, omdat zij deze beslissing destijds heeft doorgevoerd. Zij kan uitleggen hoe groot het probleem is en of ze verschil ziet met haar school in vergelijking tot andere scholen.
Daarnaast heb ik jongeren op straat aangesproken om te vragen naar hun telefoongebruik. Dat laat goed een beeld zien van hoe lang er op de telefoons wordt gezeten en hoe zij er zelf naar kijken. Dit zijn vooral Apeldoorners, dus dit kan een beeld geven van het telefoongebruik in Apeldoorn Zuid. Ook kunnen zij een realistisch beeld geven van wat scholen zullen moeten doen om dit tegen te gaan. Patricia Lambooij kan een goed idee geven over wat scholen zouden kunnen doen, maar de jongeren zelf kunnen aangeven of dit daadwerkelijk zal helpen of niet.
Audio-item:
Dit gaat over het lichamelijke aspect. Het heeft meer invloed op het lichaam dan veel mensen denken, en dat kan fysiotherapeut Dick Koopmans goed uitleggen. Hij heeft zijn eigen praktijk en uit een voorgesprek bleek dat hij in zijn praktijk terugziet dat er steeds meer jongeren komen met dezelfde nek- en rugklachten. Verder kan hij goed uitleg geven over hoe het lichaam werkt bij lang stilzitten. Wat gebeurt er bijvoorbeeld eigenlijk met je spieren en gewrichten? Wat zorgt ervoor dat het zo slecht voor je is?
Daarnaast spreek ik met een jongere van 20 jaar die precies deze klachten heeft. Eerlijk genoeg vertelde ze dat ze ook vaak op haar mobiel zit en doordat ze te weinig beweegt ze erg last heeft van een stijve nek. Ze kan daarom goed uitleggen hoe het voelt om deze klachten te hebben. Zo geeft het de luisteraar een realiteitsbeeld van dat het echt een probleem kan zijn en wat de daarbij behorende gevolgen kunnen zijn.