In een tijd waarin onzekerheid, polarisatie en maatschappelijke spanningen toenemen, groeit de behoefte aan verbinding. Hoewel de sociale samenhang in Nederland gemiddeld stabiel blijft, nemen de verschillen tussen groepen toe. Dat blijkt uit recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Het lijkt er dus op dat het belang van ontmoeting, gedeelde waarden en ruimte voor kwetsbaarheid voor meer verbinding zouden kunnen zorgen.

Een opvallend voorbeeld van hoe kwetsbaarheid zichtbaar én bespreekbaar wordt gemaakt, is de tentoonstelling Breekbaar in het CODA Museum in Apeldoorn. De expositie toont kunstwerken van fragiele materialen zoals keramiek, glas en porselein. Deze kunstwerken weerspiegelen de kwetsbaarheid van de samenleving en dagen bezoekers uit om na te denken over hun eigen rol in een wereld waarin veiligheid, stabiliteit en sociale relaties onder druk staan. Een van de organisatoren, Els Drummen, geeft aan dat ze  ‘’Hopen dat bezoekers zelf gaan nadenken over hun eigen kwetsbaarheid’’

Ook geloof speelt voor veel mensen als een bron van verbinding en samenhang. Geloofsgemeenschappen bieden voor velen een veilige plek waar echt een gevoel van samenhang wordt gecreëerd. Dit blijkt ook uit het verhaal van Willeke van Essen die op latere leeftijd in aanraking kwam met het geloof. Zij verteld hoe zei in aanraking is gekomen met het geloof en hoe het voor haar voor steun heeft gezorgd in een lastige tijd ‘’Dan hoop je zo op iets of iemand die je kan helpen, maar er is niemand die kan helpen’’

Redactionele Verantwoording

Video-item:

Voor mijn video-item heb ik gekozen voor de tentoonstelling Breekbaar in het CODA-museum omdat deze tentoonstelling perfect de samenleving weerspiegelt doormiddel van breekbare materialen. Ik heb gesproken met Els Drummen, zei is verantwoordelijk voor de tentoonstelling en kon me hier veel over vertellen. Verder spreek ik nog een bezoeker van het museum wie ik buiten kort heb gesproken over wat ze het meest indrukwekkend vond aan de tentoonstelling.

Audio-item:

Voor het audio-item ben ik in gesprek gegaan met Willeke van Essen, ik heb haar benaderd via kerk De Basis in Apeldoorn, waar zei ook weleens komt. Ze heeft mij openhartig verteld over haar persoonlijke verhaal omtrent het geloof en haar persoonlijke zoektocht. Ook heb ik met Monique Ratheiser gesproken. Zei is docent levensbeschouwing op het Windesheim Zwolle en was dus ook makkelijk benaderbaar. Zei heeft nog haar afhankelijke expertise op het onderwerp kunnen uiten.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.