Beschermd: Weinig woonkansen voor jongeren en starters in Zutphen

ZUTPHEN | Heel Nederland heeft te maken met de gevolgen van de krappe woningmarkt. Uit cijfers van het CBS over 2024 blijkt dat 46% van de thuiswonende jongeren uit huis willen, maar geen geschikte woning kunnen vinden. Veel gemeenten, waaronder Zutphen, kampen met een ernstig tekort aan betaalbare woningen voor jongeren en starters. De wachttijden worden steeds langer. Jongeren kunnen de woningen zonder lening niet betalen en in sommige wijken ontbreken basisvoorzieningen. Hoewel de gemeenten plannen ontwikkelen om de druk op de woningmarkt te verlichten, blijft het voor jonge inwoners lastig om een zelfstandige woning te vinden en te betalen.
De 25-jarige Leon van Vliet woont al zijn hele leven in De Hoven en kampt ook met het probleem dat er geen betaalbare woningen te vinden zijn. Hij moet noodgedwongen bij zijn ouders blijven wonen. “Er zijn nauwelijks opties voor mensen van mijn leeftijd,” vertelt hij. Zijn situatie weerspiegelt de frustratie van vele andere jongeren die op zoek zijn naar een woning.
Het wijkplatform blijft zoeken naar oplossingen. Er komt een nieuw buurthuis in de wijk om de saamhorigheid te versterken. Niet iedereen is daar enthousiast over. Zo vindt de 27-jarige Nikee Fukkink het jammer dat de sportkantine moet verdwijnen voor het buurthuis. “Ik vind het helemaal niks dat er een buurthuis komt. Ik zie er het nut niet van in. Zoals het nu is, vind ik het goed. Als er een buurthuis komt, zal ik er niet vaak heen gaan,” aldus Nikee. Sommige jongeren hebben er geen sterke mening over. “Mij maakt het persoonlijk niet echt uit. Ik zal er zelf niet heen gaan, denk ik. Wel kan het een plek zijn waar ouderen samenkomen voor een potje kaarten of om toekomstplannen voor De Hoven te bespreken,” vertelt de 21-jarige Rens Kleyn Winkel.
Om De Hoven te versterken heeft de gemeente Zutphen recent een Masterplan gepresenteerd, waarin ruimte is voor honderden nieuwe woningen en ontmoetingsplekken, zoals hierboven genoemd. De uitvoering blijft echter complex. Er is veel onenigheid in de wijk, waardoor er nauwelijks stappen gezet kunnen worden. Dat blijkt uit gesprekken met raadsleden en betrokkenen uit de buurt.
De woningnood is en blijft voorlopig een complex probleem, waarin vooral jongeren zich vergeten voelen. In het audiofragment wordt duidelijk hoe groot de frustratie is en hoe weinig vertrouwen jongeren hebben in de bestaande platforms. In het videofragment wordt samenwerking met alle partijen vaak genoemd als oplossing. Dit blijkt een uitdaging, aangezien er veel polarisatie is tussen bewoners (vooral jongeren) en de gemeente. Jongeren moeten niet alleen gehoord worden, maar ook concrete hulp krijgen om zich verder te kunnen ontwikkelen in de samenleving.
Redactionele Verantwoording
Voor deze crossmediale productie – bestaande uit een nieuwsartikel, audio-interviews (Leon van Vliet en Gert Aertsen) en videobeelden (Markt Purperhart, Corrie van der Weide en Jasper Bloem) – heb ik zorgvuldig gekozen voor een combinatie van directe bronnen en aanvullende achtergrondinformatie.
Ik ben mijn onderzoek begonnen bij bewoners van De Hoven, waarbij de woningnood en gebrek aan voorzieningen sterk heerst onder jongeren. Doordat ik een persoonlijk netwerk heb weten op te bouwen, ben ik in contact gekomen met Leon van Vliet, die zijn persoonlijke verhaal deelde over de moeite om een betaalbare woning te vinden. Zijn ervaring bleek representatief voor veel leeftijdsgenoten. Vervolgens sprak ik Gert Aertsen van het Wijkplatform. Hij deelde dat hij dichter bij de jongeren wil staan om hen zo te kunnen helpen. Daarnaast sprak ik ook met Rens Kleyn Winkel en Nikee Fukkink om verschillende perspectieven binnen de wijk te belichten. Hun meningen over het nieuwe buurthuis geven goed weer hoe verdeeld de reacties in de wijk zijn. Voor het video-item sprak ik met CDA Raadslis Mark Purperhart. Hij stelde dat er meer samengewerkt moet worden met diverse initiatieven, maar vooral met de jongeren zelf. Aansluitend hierop vertelde Corrie van der Weide dat samenwerken altijd nodig is om goede huizen te kunnen realiseren. Tot slot gaat Jasper Bloem dieper in op het plan om honderden huizen te bouwen in de Hoven Noord (Masterplan).
Voor extra informatie heb ik dieper uitgezocht wat het Masterplan van de gemeente Zutphen precies inhield, waarin plannen staan voor woningbouw en ontmoetingsplekken. Tijdens gesprekken met raadsleden werd duidelijk dat er veel weerstand en verdeeldheid is binnen de wijk, wat ervoor zorgt dat het lastig is om de gemaakte plannen door te voeren.
De combinatie van persoonlijke verhalen, officiële beleidsdocumenten en visuele/audio-elementen geeft een breed en realistisch beeld van de huidige situatie in De Hoven. Hiermee wil hoop ik dat ik meer inzicht heb kunnen geven over mijn centrale vraag: Hoe ervaren jongeren de woningnood en welke oplossingen zijn er voor dit probleem? (Elinerorije, 2025)