Slechts 6 procent meldt zich bij voedselbank: taboe en bezuinigingen baren zorgen in Almelo

ALMELO – Het aantal mensen in armoede in Almelo is fors gedaald. In 2022 leefden nog vijf procent van de inwoners in armoede, in 2024 was dit nog maar 3,5 procent. En dat komt niet doordat het armoedeprobleem verkleind is, maar door een nieuwe rekenmethode.
Dat blijkt uit cijfers van het CBS, SCP en Nibud. Voorheen waren er verschillende armoededefenities, deze zijn nu gelijkgesteld. Volgens de cijfers zijn dus minder mensen in armoede, maar dat merkt de voedselbank in Almelo niet. daar zijn veel aanmeldingen, al meldt zich maar zes procent van het totaal aantal mensen dat er recht op heeft. Hoe komt dat?
Ondanks het belangrijke werk van de voedselbank, ligt de grootste verantwoordelijkheid voor armoedebestrijding bij de overheid. Niet alleen de rijksoverheid speelt daarin een rol, ook gemeenten bepalen hoe zij hun armoedebeleid vormgeven. In Almelo blijkt dat beleid echter niet altijd even overzichtelijk. Uit een rapport van de gemeentelijke rekenkamer blijkt dat het armoedebeleid ‘versnippert en verweven’ is, waardoor het voor inwoners lastig is om overzicht te houden op de verschillende regelingen.
Tegelijkertijd staat het sociale domein, waar het armoedebeleid onder valt, onder druk. Het gemeentebestuur wil vanaf 2028 ruim acht miljoen euro per jaar bezuinigen, wat onvermijdelijk gevolgen zal hebben voor sociale voorzieningen. Eugene van Mierlo, wethouder met armoedebeleid in zijn portefeuille, reageert op zowel het rekenkamerrapport als de aangekondigde bezuinigingen.
Gerlinda Robbersen is programma-adviseur bij het Kansfonds, een organisatie die zich inzet voor mensen in kwetsbare situaties. Vanuit die rol is ze betrokken bij de pilot Gewoon Geld Geven, waarbij huishoudens met een laag inkomen gedurende twee jaar elke maand 150 euro ontvangen, zonder voorwaarden. Met deze proef wil het fonds onderzoeken wat het effect is van onvoorwaardelijke financiële steun. Volgens haar moet er anders naar armoede worden gekeken.
De ingekorte versie. Eugene van Mierlo, wethouder met armoedebeleid in zijn portefeuille, reageert op zowel het rekenkamerrapport als de aangekondigde bezuinigingen.
Redactionele verantwoording:
Voor de audioproductie over het armoedebeleid stuitte ik op het rapport van de Rekenkamer van Almelo, met als titel: ‘versnippert en verweven’, daar begon mijn interesse. Ik ben verhaal gaan halen bij de wethouder, en heb het kansfonds gevonden door een uitzending van het programma Kruispunt. Hierin vertelde de programmaleider over hun pilot ‘gewoon geld geven’. Uiteindelijk heb ik contact opgenomen met de organisatie, omdat zij verder denken over armoede, hoe kan het worden opgelost?
Voor de videoproductie over de voedselbank heb ik contact gezocht met de voorzitter van Voedselbank Almelo. Hij was erg enthousiast om mee te werken. Ik ben ook op zoek gegaan naar iemand die zelf naar de voedselbank gaat. Dat was wel wat moeilijker te vinden. De voedselbank mag vanwege de privacywetgeving geen gegevens uitwisselen. Ik ben in mijn eigen omgeving gaan zoeken, maar ook daar kon ik niemand vinden. Uiteindelijk heb ik in een Facebookgroep een verzoek geplaatst, en antwoord gekregen.