Daklozen in levensgevaar
Daklozen in levensgevaar

Daklozen in levensgevaar

ZWOLLE – Het is al een weken koud in Nederland en dat valt goed te merken. ’s Avonds dalen de tempraturen tot wel -7. De meeste mensen slapen dan lekker in hun huis, maar voor dakloze mensen is het overleven geblazen. Zij kunnen terecht in de Herberg, maar sommige kiezen ervoor om buiten te slapen.

Een van de plekken waar je in Zwolle terecht kan, is Daklozenopvang de Herberg. Teammanager Beshay Saad heeft in verband met de kou extra bedden ingezet. ‘’Normaal hebben we zestig bedden, maar door de koude tempraturen hebben we 24 extra bedden neergezet.’’ De Herberg zit voorlopig nog niet vol, volgens Beshay. ‘’Het aantal daklozen die bij ons slapen fluctueert per dag, maar het ligt ongeveer tussen de zestig en zeventig, met soms een uitschieter van tachtig mensen.’’

Het Leger des Heils in Zwolle zet zich op een bijzondere manier in om de dakloze Zwollenaren op te sporen. Doormiddel van een ‘soepbus’ komen ze in contact met de daklozen en kunnen ze hen doorverwijzen naar de Herberg. “We komen op verschillende, vaste plekken in de stad, we delen dan soep met brood uit. We helpen elke avond tientallen mensen. De mensen die er komen zijn doorgaans daklozen en arbeidsmigranten die tussen wal en schip vallen. Het uitdelen van soep is voor die groep noodzakelijk, want zij hebben het met deze tempraturen heel zwaar.”, aldus communicatieadviseur Martijn Volkers.

“Het is levensgevaarlijk”

Street-care is een project van organisatie Creating Balance. Zij houden zich bezig met het begeleiden van mensen die allerlei verschillende vormen van problematiek hebben. Dat kunnen hangjongeren en drugsgebruikers zijn, maar ook daklozen. Trajectbegeleider Brady Onderberg, heeft zicht op het aantal daklozen die met deze koude tempraturen buiten slapen. “Op dit moment slapen achttien mensen buiten, die staan bij ons op de lijst. Wij hebben nauw contact en daardoor hebben we zicht op alle buitenslapers.’’

De achttien buitenslapers kiezen er zelf voor om niet in de Herberg te slapen, dat kan bijvoorbeeld omdat ze om persoonlijke redenen de opvang niet vertrouwen. ‘’Door psychiatrische en/of psychosociale problemen kiezen sommige mensen om geen gebruik te maken van de voorzieningen, dat is zorgwekkend. Want door de kou, en soms ook gebruik van verdovende middelen, is het voor die mensen levensgevaarlijk om buiten te slapen. Wij helpen ze dan om te kijken of hun slaapzakken voldoende warmte bieden, ook proberen we contact te houden over hun slaapplek.”, aldus Brady.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *