Hoe is het om als twintigjarige geneeskunde student te beginnen met het dragen van een hijab? Rama Alkhateb heeft deze keuze heeft gemaakt omdat ze zich meer verbonden voelt met geloof en trots is om dit uit te stralen. Daarnaast legt ze uit hoe zij de rol van ouders in dit proces ziet: “Heel veel buitenlandse ouders halen soms het geloof en tradities door elkaar.”
Hoe lang draag je nu een hijab?
“Ik draag nu precies drie maanden een hijab. Na de kerstvakantie kwam ik met een hoofddoek de klas inlopen. Eerst waren mensen er wel een beetje stil van en keken ze me aan omdat het natuurlijk een verandering is in hoe je je presenteert naar de buitenwereld, maar ik heb op de studie geen nare reacties gehad.”
Heeft je verhuizing naar Groningen veel invloed gehad op je keuze om te beginnen met het dragen van een hijab?
“Zeker, ik ben in Friesland opgegroeid en daar vond ik het erg spannend om op een jonge leeftijd te beginnen met het dragen van een hijab. Ik zei tegen mezelf: “Als ik naar de universiteit ga, ga ik een hoofddoek dragen.” In de eerste twee maanden op de universiteit had ik allemaal vriendinnen gemaakt die ook buitenlands waren waarvan een aantal een hijab droeg. Ik ben me toen meer gaan verdiepen in het geloof en wat het voor mij betekent om een hijab te dragen. Ook dacht ik; hoe langer ik wacht, hoe meer mensen mij kennen zonder hijab in Groningen en hoe hoger de drempel wordt om de keuze te maken.”
Waarom heb je ervoor gekozen om een hijab te gaan dragen?
“Het is een soort bescherming voor jezelf en een aanbidding van Allah. Elke keer als je een hoofddoek draagt, krijg je ‘Hasanat’. Dit zijn een soort pluspunten die je krijgt van Allah. Nu ik mijn hijab draag, voel ik me meer verbonden met het geloof en kan ik uitstralen dat ik trots ben om moslim te zijn. Ik kan laten zien dat de Islam een vredig geloof is. Je bent nu toch een representatie van het geloof: als mensen mij nu zien, zien ze aan mijn uiterlijk dat ik moslim ben. Ik voel me nu wel meer verantwoordelijk om een goede indruk te maken omdat veel mensen stereotypen hebben zoals “moslims zijn enge mensen” of “alle moslims zijn praktiserend.” Ik probeer dit juist om te draaien door een goed voorbeeld te laten zien en mijn geloof uit te stralen door het dragen van een hijab.
Je gaf aan dat je het best spannend vond om een hijab te gaan dragen, heb je ook veel negatieve reacties ontvangen?
“Ik had wel verwacht dat ik veel negatieve reacties zou ontvangen. Vooral in Harlingen, waar ik ben opgegroeid, zien mensen niet elke dag mensen met een hijab. Een paar weken terug schreeuwde een man “Fuck Hamas” naar mij. Verder krijg ik wel veel blikken in de bus of andere openbare plekken maar ik let daar niet meer op. Ik denk ook; wat boeit mij het wat jij ervan vindt dat ik een hoofddoek draag? Ik doe dit voor mijn geloof en voor mijn relatie met Allah. Wat jij daarvan vindt, is op dit moment misschien belangrijk omdat ik me nu ongemakkelijk voel maar jij gaat niet mee mijn graf in. Mijn daden en de keuzes die ik maak gaan wel mee mijn graf in. Wij geloven dat je door Allah wordt beoordeeld op jouw gedrag en hoe moeilijker het is om in jouw omgeving een hijab te dragen, hoe meer Hasanat je daarvoor krijgt.”
Hoe ziet de rol van de ouders eruit in zo’n proces?
“Heel veel buitenlandse ouders halen soms het geloof en tradities door elkaar. Zo zijn er jonge meisjes van zes die al een hoofddoek dragen omdat het vanuit hun familie sterk wordt gestimuleerd. Dit is volgens mij niet de bedoeling, omdat zij nog niet snappen waarom ze een hoofddoek dragen. Meestal willen deze meisjes op latere leeftijd geen hijab meer dragen, omdat ze zich gedwongen voelden om een hoofddoek te dragen en zien ze er de mooie boodschap niet meer van in.”