Eind maart kwam het RIVM met een update over het coronavirus in Nederland. De anderhalve meter en de mondkapjes zijn al een poos verleden tijd. Wij vroegen ons af: maakt de samenleving zich nog wel druk genoeg over corona, of kan het al de geschiedenisboeken in? Deze vraag stelden we aan vijf deskundigen die in hun dagelijks leven te maken hebben gehad met coronapatiënten.
Marieke Roossink triage verpleegkundige
Voor de meeste mensen kan het coronavirus de geschiedenisboeken in. Voor de kwetsbare ouderen blijft het een gevaarlijk virus. We zien binnen de ouderenzorg nog behoorlijk zieke mensen door corona. Het testen op corona is niet meer verplicht, het wordt nog wel gebruikt om vast te kunnen stellen waarom iemand ziek is, benauwdheidsklachten en koorts heeft. Er wordt geprobeerd, wanneer iemand positief test op corona, zo veilig mogelijk te werken; mondmaskers en geïsoleerd werken worden nog steeds ingezet. Wanneer een verpleegkundige zelf verkouden is, hoeft er niet getest te worden en mag de verpleegkundige gewoon werken, zoals tijdens de pandemie anders was. Wel gebruiken we dan ook een mondmasker om de kwetsbare ouderen te beschermen. Er is helaas geen medicijn tegen corona, net als bij griep moeten mensen het uitzieken. Dit is voor “gezonde mensen” eenvoudiger dan voor onze kwetsbare ouderen. Helaas is niet iedereen zich bewust van deze risico’s; voor de samenleving is corona voorbij.
Harald Wychgel, persvoorlichter RIVM:
Ik denk dat op dit moment, als je kijkt naar de situatie rondom corona, er geen reden is om het anders te behandelen dan dat we nu doen als samenleving. Maar je kunt het ook nog niet in de geschiedenisboeken terugzetten, want we weten niet wat de toekomst gaat brengen, en daarom houden we het goed in de gaten.
Er moet zeker aandacht voor zijn, maar dat is er op dit moment niet heel veel in de samenleving. Maar drie maanden geleden was dat nog wel zo, toen steeg het enorm. Het virus was in die tijd actief, op dit moment is het heel laag, dus er is nu geen reden om je daar heel druk over te maken. Maar je moet wel alert blijven en het goed in de gaten houden, en dat doen wij ook.
Hans ter Haar, IC verpleegkundige
Het lijkt erop dat corona voor veel mensen naar de achtergrond is verdwenen. Men realiseert zich nog wel dat het er is maar gaat door met het leven. Wanneer in de directe omgeving iemand toch erg ziek wordt van corona, of zelfs overlijdt, dan wordt corona weer heel actueel. Maar dit zien we ook bij influenza. Uiteindelijk zal corona ook als influenza worden gezien.
Lot Bosch van Drakestein, adviseur communicatie Stichting Long Covid
Als samenleving is iedereen helemaal klaar met corona. Heel begrijpelijk. Maar dit virus en de ravage die het achter laat kan nog lang niet de geschiedenisboeken in. Eén op de acht mensen krijgt na een corona infectie Long Covid.
In Nederland hebben naar verwachting ruim 450.000 mensen Long COVID. Dat zijn evenveel mensen als inwoners van de provincie Flevoland. Van deze mensen zijn zo’n 100.000 mensen zo ernstig beperkt dat ze hun leven noodgedwongen in bed doorbrengen. Tot op heden is de exacte oorzaak van Long COVID onbekend. Daardoor is er geen behandeling mogelijk.
Huisarts Mirna huisartsenpraktijk katoen
We hebben de echte coronapiek gehad. Maar ik denk dat de samenleving snel vergeet hoe ernstig corona op het hoogtepunt was. Wel vind ik dat er voor kwetsbare mensen laagdrempelige maatregelen verzorgd moeten worden. Bepaalde groepen zouden bijvoorbeeld moeten laten vaccineren. Groepen die vaak met kwetsbare mensen werken, zoals familieleden en de kwetsbare mensen zelf. Toch denk ik dat we geleerd hebben van corona.
Foto: Pixabay
Fotobijschrift: jongen die zijn mondkapje af doet.