Op 29 juni staat finalist Joanne Bakker op het Young Creators Festival van Kunstbende in Amsterdam. Als genomineerde in de categorie Content Creator plaatst zij vooral TikToks die aandacht vragen voor de mentale gezondheid onder jongeren. Dankzij haar aanwezigheid op TikTok heeft ze al veel heftige, maar ook leuke dingen meegemaakt.
Hoe ervaar jij het om finalist te zijn bij Kunstbende?
Ik vind het heel tof. Ik kende Kunstbende eerst niet. Toen zag ik op Instagram een oproep van Kunstbende om mee te doen. Toen heb ik mezelf ingeschreven onder het mom van: ‘Fuck it, ik probeer het gewoon’. Op de dag van de voorrondes was iedereen superenthousiast. Daarna, op de finalistendag, werd iedereen voorbereid in zijn eigen categorie. Lieke Hamsink was mijn coach op de finalistendag. Ik heb veel van haar geleerd op het gebied van content maken. Op de dag van de finale moet ik een zegje doen en content van mezelf laten zien. Dat laatste heb ik gedaan door aan mijn kijkers en mensen op straat te vragen: ‘Hoe maak ik de wereld een stukje beter?’.
Wat is de leukste kans die je hebt gekregen door je deelname aan Kunstbende?
Ik vind het uniek dat ik naar de finale mag. Ik ben namelijk uitgenodigd door jurylid Gisele Azad thuis. Zij gaat mij coachen voor de finale. Ik krijg dan tips over hoe ik het beste content kan maken. Als ik win, ga ik dat zeker vieren. Ook mag ik een nachtje weg met mijn ouders.
Wat heb je zelf meegemaakt met betrekking tot mentale gezondheid?
Dankzij TikTok heb ik veel vrienden gemaakt. Zo leerde ik een meisje kennen waar het toentertijd heel slecht mee ging. Zij was van plan euthanasie te laten plegen. Op TikTok had zij een groot publiek en iedereen wist er ook van. Op dit onderwerp wilde ik dieper ingaan met content maken. Later kreeg ik steeds meer reacties dat het mensen hielp, en ook kaartjes en cadeautjes.
Wat is het meest aangrijpende verhaal dat je van iemand hebt gehoord over dit onderwerp?
Ik krijg veel heftige berichten. Wat mij is bijgebleven, is dat een meisje me een kaartje stuurde. Dat kaartje was tegelijkertijd een afscheidsbrief. Zij schreef daarin dat ze zelfmoord zou plegen. Na die brief stuurde ze mij ook nog iets. Helaas las ik dat te laat. Ik heb haar toen een bericht teruggestuurd, maar haar familie reageerde daarop. Dat was heel heftig voor mij. Tegelijkertijd vond ik het mooi dat ze in haar laatste momenten haar dankbaarheid heeft uitgesproken richting mij.
Wat zou jij de jongeren die dit lezen die struggelen met mentale gezondheid willen meegeven?
Vooral het bespreekbaar maken is belangrijk. Ik zou nooit wachten als er iets is. Er wordt altijd gezegd: ‘het komt later veel erger terug’, en dat is ook zo. Ook is een goede omgeving essentieel. Sommige mensen zitten bijvoorbeeld aan de drugs en worden daardoor negatief beïnvloed. Door een goede omgeving voel je je al veel beter. Mensen denken vaak: ‘dit is nu eenmaal mijn kring’, maar jij kan dat veranderen. Ook moeten we gezamenlijk beter omkijken naar mensen. Je ziet namelijk niet altijd aan de buitenkant of iemand zich slecht voelt. Online moeten we jongeren goed laten nadenken voordat ze wat sturen. Soms lees ik echt reacties waarvan ik denk: ‘Hoe oud ben jij?’
Hoe zie je de toekomst van je sociale media-account en de content die je maakt?
Laatst stond ik in de krant en kreeg ik een baan aangeboden. Dat vond ik heel erg speciaal om mee te maken. Eerder werkte ik ook voor Young Impact en daarvoor heb ik onder anderen Klaas van Kruistum geïnterviewd. Ik hoop dat ik daar meer van mag blijven doen in de toekomst. Het lijkt mij ontzettend gaaf om dit later als werk te hebben. Ik hoop ook echt dat het bereik blijft groeien