Finse internationale student laat zich niet tegenhouden door slechte huisvesting; “Elke ochtend word ik wakker met nieuwe beten.” 
Finse internationale student laat zich niet tegenhouden door slechte huisvesting; “Elke ochtend word ik wakker met nieuwe beten.” 

Finse internationale student laat zich niet tegenhouden door slechte huisvesting; “Elke ochtend word ik wakker met nieuwe beten.” 

De vereniging van Hogescholen onderneemt actie om de instroom van internationale studenten ook in de toekomst te beperken. Er is inmiddels sprake van maximering van de aantallen studenten voor bepaalde opleidingen. Aleksis Villanen is een internationale student. Hij is 27 jaar en komt uit Finland, hij doet nu Media & Innovation in Zwolle. 

Hogescholen gaan de instroom van buitenlandse studenten beheersen, wat vind je daarvan? 

“Ik begrijp het als er een limiet is aan beschikbare kamers. In Finland is er een vergelijkbare situatie, in Helsinki is een hoog aanbevolen muziekschool. Op deze school zit een limiet aan studenten per instrument, hier komen mensen uit andere landen op af. Jaar na jaar worden er steeds meer uitwisselingsstudenten aangenomen. Ik kan de frustratie heel goed begrijpen als de plek die jij wil wordt weggegeven aan een internationale student.” 

Hoe ben je hier terecht gekomen, hoe heb je voor deze studie gekozen? 

“Ik zit in het tweede jaar van de universiteit in Jyväskylä, Finland. Er kwamen uitwisselingsprogramma’s aan. Hoewel ik eerst naar de VS zou gaan, waren er helaas problemen met het papierwerk. Ik heb het internationale kantoor bezocht en aangegeven dat de uitwisseling naar de VS niet door kon gaan. Ik heb gekeken naar andere opties en was blij toen ik zag dat er ook mogelijkheden waren in Nederland. Ik studeer journalistiek en heb gekozen voor de Media & Innovation opleiding in Zwolle.” 

Ik zie dat je al veel hebt bereikt en al een goede sportverslaggever bent. Wat is je motivatie om hier nu te studeren? 

“Voordat ik naar de universiteit ging, werkte ik als freelance sportjournalist. Ik ben begonnen met studeren toen ik 25 was, vanwege de dienstplicht in Finland, waar ik twee tot drie jaar heb gediend. Na een jaar sportjournalistiek te hebben gestudeerd, werkte ik als freelance sportverslaggever. Daarna ben ik naar de universiteit gegaan.  

Het is ook voor de ervaring om in het buitenland te studeren. Ik geniet ervan om mensen van verschillende culturen te ontmoeten en een leuke tijd te hebben met leuke mensen.” 

Het lijkt niet altijd gemakkelijk om te studeren in een land dat je niet goed kent. Ben je bepaalde tegenslagen tegengekomen? 

‘’De onderhandelingen met de huisbaas verliepen erg moeilijk. In februari kwam ik in mijn kamer in Zwolle en kreeg ik uitslag op mijn huid; later kwam ik erachter dat dit kwam door bedwantsen. Ik vroeg mijn huisbaas of het mogelijk was om een andere kamer te krijgen. Ik kreeg als antwoord dat ik ze meegebracht zou hebben, ik kreeg geen andere kamer. Ik heb nog aan mijn vriendin gevraagd of wij ze thuis hadden, maar dat bleek ook niet het geval te zijn.” 

”Ik werd uit mijn kamer gezet omdat ik blijkbaar de regels heb overtreden. 

Mijn vriendin kwam langs, ze bleef één nachtje slapen. Soms is het zo dat je geen visite mag ontvangen, daarom had ik ervoor gekozen om in een particuliere huisvesting te gaan. Hier mogen namelijk wel mensen logeren. Terwijl ik op school was, kwam mijn huisbaas om te controleren of er sprake was van bedwantsen in mijn woning. Mijn vriendin deed de deur open. Hij herkende haar niet en hij kwam erachter dat ze bij mij was blijven slapen. Ik werd daarom uit mijn kamer gezet.’’ 

Wat heb je toen gedaan? 

‘’Ik ging naar het internationale kantoor. Ze lieten me weten dat ze het contract zouden bekijken, in het contract staat niet dat het is verboden om mensen te laten logeren. Ik ben nu naar nieuwe kamers aan het kijken, maar ook die onderhandelingen verlopen niet soepel.” 

Zou je het de volgende keer anders aanpakken?  

”Ja, de kamer eerst controleren op bedwantsen haha.” 

Welk advies zou je geven aan studenten die overwegen om in het buitenland te gaan studeren? 

“Doe grondig onderzoek: lees reviews, bekijk TikTok voor ervaringen van internationale studenten. Bij vragen, contacteer het internationaal kantoor. En schroom niet om lokale bewoners te raadplegen bij problemen, zoals bedwantsen.” 

Foto: Lise Tolsma

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *