Snackbar verkoopt sushi: globalisering verandert Nederlandse eettradities
Snackbar verkoopt sushi: globalisering verandert Nederlandse eettradities

Snackbar verkoopt sushi: globalisering verandert Nederlandse eettradities

Lotte Gerrits
Nwsforce, 10 januari 2024

BALKBRUG – De Nederlandse keuken wordt steeds meer overgenomen door eten uit andere landen en culturen. Bijna geen enkel restaurant heeft een menukaart bestaand uit uitsluitend traditioneel Nederlands eten zoals stamppot of snert. Het Nederlandse eetgedrag verandert naarmate de globalisering in de wereld toeneemt.

Sushi verkoop in een snackbar
Snackbar Cafetaria de Balk, gevestigd in Balkbrug, heeft sinds kort sushi aan haar menukaart toegevoegd. Joyce Shouli Lu is sinds 30 juni 2023 eigenaar van Cafetaria de Balk in Balkbrug, een snackbar die voorheen slechts patat en bijbehorende snacks aanbood. “Eerst hebben we het bedrijf een beetje opgestart”, vertelt Shouli Lu, “vervolgens hebben we de sushi erbij ingedaan, want omstreeks Balkbrug was er verder niks met sushi.” Shouli Lu vertelt dat het een “mooie kans was om sushi er nog bij te doen.” 


De toevoeging van sushi aan de snackbar heel soepel ging. Samen met haar vriend, die jarenlang al sushi maakt, runt ze het bedrijf. Doordat ze deze voorkennis en technieken van sushi al wisten, was het niet moeilijk om dit aan de menukaart toe te voegen. 
Shouli Lu merkt dat er veel sushi wordt verkocht. “Voor nu wordt het nog niet meer verkocht dan de patat, maar we zien wel progressie.” 


Shouli Lu vertelt dat de snackbar voornamelijk verkoopt aan de vaste klanten. “Aangezien Balkbrug niet zo heel groot is, maar we hebben ook wel klanten die komen uit Ommen, Dedemsvaart of Zuidwolde om specifiek sushi te halen.” 

Globalisering zorgt voor nieuwe eettradities in Nederland

De ontwikkeling van het buitenlands eten aan de Nederlandse menukaart toevoegen gebeurt volgens Mineke Schipper vanwege een simpele reden. “Als die nieuwe eetcultuur niet functioneerde hier, dan zou die niet zo populair zijn.” Mineke Schipper is schrijver en emeritus-hoogleraar Interculturele literatuurwetenschap op Universiteit Leiden en weet veel over globalisering. “Het is vooral bij onszelf begonnen”, vertelt Schipper. “Door de kolonisatie zijn er andere eetculturen ook naar Nederland gekomen. Dat er Indonesisch en Chinees hiernaartoe is gekomen heeft te maken met het feit dat wij er eerder naartoe zijn gegaan.” 

Schipper vertelt dat ze denkt dat globalisering op verschillende manieren werkt. “Het werkt zo, dat bepaalde ideeën van hier op andere plekken terecht zijn gekomen, en omgekeerd dat wij ook sommige dingen aanpassen aan ideeën of cultuur.” “Ouderwetse Nederlandse eettradities waren erg beperkt.” Dit is volgens Schipper ook een reden dat nieuwe eetculturen makkelijk worden overgenomen door Nederlands. 
Schipper ziet de verschuiving in Nederlandse eetcultuur als een verrijking van mogelijkheden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *