ZWOLLE – In mei zal beeldentuin Landgoed Anningahof zijn deuren weer openen. Ook dit seizoen zullen er volgens Hib Anninga spectaculaire beelden en kunstwerken tentoongesteld worden van zowel oude meesters als jonge kunstenaars. Anninga, de 82-jarige oprichter en eigenaar van de beeldentuin, vindt het belangrijk om de Nederlandse kunst een podium te geven. Kunstenaar Jonathan van Doornum zal voor de zevende keer op rij bij Landgoed Anningahof exposeren.
Als Anninga in 2004 zijn ouderlijk huis erft, besluit hij er een beeldentuin van de maken. “Ik heb lange tijd in Amsterdam gewoond waar ik een passie voor kunst ontwikkelde. Toen ik de boerderij van mijn ouders erfde, wilde ik dit graag mee naar huis nemen”, zegt Anninga. Sindsdien opent hij ieder jaar van mei tot en met oktober zijn deuren. Ieder seizoen zijn er nieuwe kunstwerken te zien.
Aan aanbod van kunst heeft Anninga geen gebrek. “Ik moet vaker ‘nee’ zeggen dan dat ik op een aanbod in kan gaan.” Komend seizoen zullen er werken van 86 verschillende kunstenaars op Landgoed Anningahof te zien zijn. Onder andere van Jonathan van Doornum. In 2017 mocht hij voor het eerst zijn werk laten zien bij Anningahof. De inmiddels 36-jarige Van Doornum vindt het nog steeds een eer om op Landgoed Anningahof te mogen exposeren. “Dit seizoen zal er in ieder geval een buitenwerk van mij komen te staan. Of er kunst van mij binnen komt te staan, is nog even de vraag”, zegt Van Doornum.
Anninga vindt het belangrijk om startende kunstenaars een kans te geven. “Iedereen moet ergens beginnen en als ze mooie kunstwerken maken moet dat een publiek krijgen.” In 2022 is hij daarom een project gestart waarin hij 20 onbekende, startende kunstenaars exposeerde. “Ook in dat jaar is er geen enkele bezoeker ontevreden vertrokken. Bezoekers waren erg enthousiast”, zegt Anninga. Door een aantal tegenslagen in de afgelopen jaren kan het volgens Anninga financieel niet meer uit om dit nogmaals te doen. “Waterschade aan het landgoed en de Coronapandemie hebben voor een behoorlijke tegenslag gezorgd.”
Van Doornum is zelf ook als startende kunstenaar bij Anninga terecht gekomen. “Door mijn exposities bij Anningahof heb ik veel naamsbekendheid gekregen en is mijn netwerk erg gegroeid”, aldus Van Doornum. Hij vindt het belangrijk dat startende kunstenaars zo’n kans kunnen krijgen. “Als startende kunstenaar is het moeilijk om in het wereldje te komen. Mogelijkheden als deze maken dat een stuk gemakkelijker.” Het selecteren van de kunstwerken doet Anninga zelf. Een divers aanbod van kwalitatief goede kunst vindt hij erg belangrijk. “Alle kunstwerken vertellen een ander verhaal. Dat maakt de beeldentuin zo mooi”, aldus Anninga.