Sipke van der Meulen (66) is al een aantal jaar voorzitter van het aanloophuis in Leeuwarden, een plek waar onder andere dak- en thuislozen nieuwe contacten kunnen leggen en kunnen genieten van een lekkere lunch. Het aanloophuis bestaat aankomend weekend veertig jaar. “Iedereen is welkom bij ons”.
Het buurthuis speciaal
“Het aanloophuis staat primair open voor mensen die dak- en thuisloos zijn, maar er komen ook genoeg mensen langs die wel een huisvesting hebben of mensen die alleen zijn in het weekend. Juist dan kunnen ze in het aanloophuis een kop koffie met een soepje halen en wat contact met elkaar hebben. Ook kunnen gasten hier hun kleren wassen of douchen. Dat is soms wel handig. Je kan het zien als een soort buurthuis speciaal. We maken hier zo ongekend veel mooie momenten mee. Wat ik wel bijzonder vind is dat mensen vanuit zichzelf initiatief nemen voor een leuke gebeurtenis.
Twee jaar terug vierde een van onze gasten in het Aanloophuis zijn tachtigste verjaardag. Hij liet hier een Chinees buffet klaarzetten. Vorig jaar was er een bruiloft van twee mensen die elkaar hier hebben leren kennen. Ze kwamen van het gemeentehuis naar het Aanloophuis voor koffie met iets lekkers erbij. Dat zijn mooie momenten. Het zegt iets over de binding die mensen met het huis hebben. “
Verantwoordelijkheid
“Werken als voorzitter heeft iets met verantwoordelijkheidsgevoel te maken. De betrokkenheid bij de doelgroep zit vooral bij de vrijwilligers en de coördinatoren. De talenten die ik als mens heb inzetten voor de samenleving naast mijn betaalde baan is mijn drijfveer. Het aanloophuis kan een tijdje gebruik van mij maken en dan is er iemand anders die mijn stokje overneemt.
Uitdagingen in het managen zit ‘m vooral in de financiering. We hebben een periode waarin de financiering geregeld werd door een afdracht per lid van de deelnemende kerken (Al sinds 1983 wordt het Aanloophuis door ongeveer 10 kerken in de regio ondersteund), maar het ledental van de kerk daalt. Nu is het concept anders. De grote kerken betalen iets meer dan de kleinere kerken. De coronaperiode is uiteraard ook een uitdagende periode geweest. Daar is de burgerlijke gemeente godzijdank bij ingesprongen. Je bent redelijk kwetsbaar als organisatie. In het begin had ik daar soms slapeloze nachten van.”
Ridder in Oranje-Nassau
Van der Meulen is Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn langjarige inzet voor verkeersveiligheid. “Ik ben in 2021 geridderd tot Ridder in de Orde van Oranje-Naussau. Dat was natuurlijk een hele grote eer. Zeker omdat de meeste mensen eerst lid worden in Orde van Oranje-Nassau. Een trapje hoger is het ridderschap. Daarvoor moet je iets meer doen dan alleen lokaal bijdragen.”
Verkeersheld
“Ik ben mijn opleiding verkeerskunde begonnen in 1975 in Leeuwarden. Daarna ben ik gaan werken bij een kleine belangenorganisatie ‘de voetgangersvereniging’ in Den Haag. Vanaf daar is verkeersveiligheid een item geworden. Het bijstaan van bewonersgroepen en daarna gemeente doe ik al jaren met veel plezier. Iedereen heeft een mening over want iedereen neemt deel aan het verkeer. Mijn achtergrond zit niet zozeer in het aanleggen van rotondes, fietspaden en autowegen, het zit hem meer in: hoe vertel je aan mensen hoe je veilig met elkaar omgaat in het verkeer. Als wij wat vriendelijker met elkaar omgaan in het verkeer, dan maken het ook een stukje veiliger met z’n allen. Dat is mijn missie.”