Op 13 januari 2024 begint in Ivoorkust de 34e editie van de AFCON Afrika Cup. Dit betekent dat veel clubs spelers zullen moeten afstaan, aangezien het toernooi wordt gespeeld tijdens het reguliere seizoen. Hierover is ophef ontstaan.
De AFCON Afrika Cup wordt vaker in de winter gespeeld en iedere keer ontstaat er ophef. Clubs moeten spelers, soms hele belangrijke, afstaan omdat ze uitkomen voor hun land op de Afrika Cup. Dit jaar is er in de zomer natuurlijk ook het EK, dus om het dit jaar in de zomer te houden was sowieso geen optie geweest. De keuze om zo’n groot toernooi in het midden van het seizoen te organiseren zorgt ook vaak voor blessures.
Bas van Hooren, onderzoeker van sportblessures aan de Universiteit Maastricht, snapt de ophef. “Vaak zie je dat spelers die op hoog niveau voetballen steeds meer wedstrijden moeten spelen. Op een gegeven moment gaan deze wedstrijden teveel van je lichaam eisen en krijg je blessures.” Voorbeeld is Victor Boniface, spits van de Duitse club Bayer Leverkusen. Boniface is in de vorm van zijn leven en is tijdens de voorbereiding voor de Afrika Cup geblesseerd geraakt aan zijn lies. Hierdoor ligt hij 3 maanden uit de roulatie.
Ook ontstaan er veel discussies over de veiligheid van de Afrika Cup. In het verleden is gebleken dat de beveiliging niet altijd waterdicht was. Senegalese fans schenen bijvoorbeeld tijdens de finale van de editie in 2022 met laserpennen in de ogen van de Egyptische spelers. Hierdoor won Senegal de finale. De FIFA heeft de Senegalese voetbalbond later een flinke sanctie opgelegd. Topfavoriet Marokko heeft al aangegeven beveiliging bij zich te hebben voor extra veiligheid. Vincent van der Vlies, teamlead veiligheid bij organisatieadviesbureau Berenschot, legt uit waarom het zo ver heeft moeten komen.
“Voetbal leeft in Afrika. Hierdoor zijn de fans erg fanatiek en gaan ze soms voorbij de grens om te zorgen dat hun land het toernooi wint. Denk dus bijvoorbeeld inderdaad aan het voorval met de laserpennen. Ik denk dat het een goede zet is van Marokko om extra beveiliging in te schakelen.”
Op 13 januari trappen Ivoorkust en Guinee-Bissau het toernooi, wat hopelijk veilig verloopt, af. Of dit ook echt gaat gebeuren is nog maar de vraag, Marokko is in ieder geval goed voorbereid.
Bron foto: Pixabay