NEDERLAND – De prijs van chocola is afgelopen jaar weer erg toegenomen. Dit komt door de slechte oogst van de cacaobonen en de wereldwijde inflatie. In bijna vijftig jaar is cacao niet zo duur geweest als nu. Wat zijn de kenbare gevolgen voor de chocoladefabrikanten en chocolaterieën?
Het afgelopen jaar was de oogst in West-Afrikaanse landen een stuk minder. Door veel regen en verschillende ziektes is een groot gedeelte van de cacao-oogst mislukt waardoor de prijzen enorm zijn gestegen. Niet alleen Nederland heeft hier last van. Al wekenlang staat er een recordbedrag op de wereldmarkt voor inkopen van cacao. Op de beurs in New York, waar de prijzen worden vastgesteld, betalen handelaren nu zo’n $ 4,26 voor een kilo cacao. Een jaar geleden was dit nog $ 2,44. Dit grote verschil is dan ook te merken in de Nederlandse supermarkten, chocoladefabrieken en chocolaterieën.
De prijzen van Tony’s Chocolonely zijn vorig jaar al omhooggegaan. Zo willen ze ervoor zorgen dat de boeren een goed loon krijgen om slavernij tegen te gaan. Sam van Tony’s Chocolonely is niet bang dat ze door de prijsverhoging klanten kwijtraken. “Een groot deel van de consumenten die onze producten kopen is bewust waar wij voor staan. Ze zijn vanwege onze missie dus ook bereid om iets meer te betalen.” Verder denkt hij niet dat de consumenten bij hun veel last gaan hebben van de slechte oogst. Zo zal de prijs van hun chocoladerepen niet veel meer toenemen, omdat ze al duurder zijn dan gemiddeld.
Bij de chocolaterie Hop & Stork in Utrecht merken ze wel een aardig verschil. “Vooral bij de aankoop van chocola zien we dat de prijzen omhoog zijn geschoten”, zegt manager Xena. Ze merkt verder niet dat klanten niet meer komen, wel staan ze volgens Xena langer te twijfelen voordat ze iets kopen. Verder was ze niet bang dat er klanten zouden afhaken. “Als dit zo doorgaat, denk ik niet dat we onze klanten verliezen, want deze zijn ons trouw. Ze zouden misschien minder gaan kopen, omdat het nog meer een luxeproduct wordt.”
De prijs van chocola zal dit jaar in ieder geval nog blijven stijgen. Dit komt doordat de cacao die nu in de winkels ligt vorig jaar al is geprijsd. De cacao van deze slecht oogst zal later dit jaar pas in de schappen liggen.