Vijf meningen over… vaccinatieplicht kinderen
Vijf meningen over… vaccinatieplicht kinderen

Vijf meningen over… vaccinatieplicht kinderen

Het aantal kinderen met ziektes zoals de mazelen, kinkhoest en bof loopt op. Ouders wantrouwen inentingen steeds vaker. Vorig jaar zakte de vaccinatiegraad van baby’s en peuters voor het eerst sinds decennia zelfs tot onder de 90 procent. In de Tweede Kamer is nu discussie over een vaccinatieplicht voor kinderen in kinderdagverblijven. Moet deze ingevoerd worden? Vijf partijen, ieder met een eigen mening over de vaccinatieplicht, spreken hierover.

VVD
De publieksvoorlichting van de Tweede Kamerfractie van de VVD licht toe: “Vaccinaties helpen ons te beschermen tegen infectieziekten. “Op dit moment zien we dat de vaccinatiegraad daalt.” Verder vertellen zij dat ze het belangrijk vinden dat mensen vertrouwen hebben in de vaccinaties. “Daarom gaan we met de samenleving in gesprek over het belang van vaccineren, met speciale aandacht voor nieuwe ouders, jongeren en moeilijk bereikbare groepen. We willen een plan maken om ons vaccinatieprogramma te verbeteren.”

De publieksvoorlichting van de partij beweert ook dat een dalende vaccinatiegraad het risico vergroot op een opleving van een infectieziekte, wat weer een risico vormt voor kinderen die nog niet gevaccineerd kunnen worden. “We willen dat onze kinderen beschermd zijn wanneer er een ongecontroleerde verspreiding van een infectieziekte dreigt. Daarvoor nemen we maatregelen, zoals het instellen van een vaccinatieplicht bij kinderdagverblijven als de vaccinatiegraad onder een kritische ondergrens komt.”

SGP
De SGP vind een vaccinatieplicht voor kinderen geen goed plan. Ouders moeten volgens de partij op basis van betrouwbare informatie zelf een afweging maken over het vaccineren van hun kinderen. “We zijn ook beducht voor wat we als gevolg van de coronatijd zagen”, vertelt Ardjan Boersma, beleidsmedewerker Tweede Kamerfractie. “Juist het dreigen met dwang of drang zou een averechts effect kunnen hebben.” De partij vindt het goed dat het kabinet zegt dat we in Nederland juist een lange traditie van veel vaccineren hebben, omdat mensen goed geïnformeerd worden. “Dat heeft geleid tot een hoge vaccinatiegraad in Nederland. Dat is ook de route die wij voorstaan”, aldus Boersma.

Brancheorganisatie Kinderopvang
“Wij hebben niet zozeer een standpunt dat we voor of tegen zijn, want wij vertegenwoordigen een heleboel kinderopvangen”, vertelt Ilse Vanhijfte, persvoorlichter van Brancheorganisatie  Kinderopvang. “De kinderopvang is slechts een klein onderdeel van een groot maatschappelijk probleem. Het is dus gek als wij zeggen: vaccinatie moet verplicht worden, terwijl dat het probleem niet gaat oplossen, niet alle kinderen gaan naar de kinderopvang natuurlijk.” Vanhijfte benadrukt dat ze graag duidelijkheid vanuit de overheid willen: “Het zou fijn zijn als de overheid er duidelijk over is. Bijvoorbeeld als de vaccinatiegraad te laag is, dat kinderen dan niet naar de kinderopvang mogen komen.”

Kindercentrum Jut & Jul
“Mocht er een wet komen waarin vaccinatie voor kinderen verplicht wordt, dan houden wij ons daar uiteraard aan”, aldus Angela Tjoelker, pedagogisch medewerker van het kindercentrum Jut & Jul in Marum. Naar een vaccinatieplicht kijken ze redelijk neutraal. “Wij zijn daar ook niet de baas over.” Op dit moment ligt de verantwoordelijkheid bij de ouders en hamert het opvangcentrum er niet op. “Tot zover laten wij ouders daar vrij in. Wij hebben op dit moment bij zowel kindercentrum Jut & Jul, als bij het bijbehorende kindercentrum Baloo geen beleid omtrent vaccinatie voor kinderen.” Tjoelker benoemt dat de vaccinatiegraad onder de kinderen hoog ligt. “Een tijd terug hadden wij ouders die hun kind niet wouden laten vaccineren, maar uiteindelijk hebben ze dat toch wel gedaan. Eigenlijk zijn alle kinderen op onze kinderopvang wel gevaccineerd, dus problemen spelen hier eigenlijk niet.”

Huisarts
“We zijn niet voor de vaccinatieplicht”, vertelt Elisa, huisartsassistente van huisartsenpraktijk Schuttevaer. “Iedereen moet een eigen keuze hebben in het vaccineren.” de huisartsenpraktijk stelt de autonomie van een patiënt hoog. Als huisartsenpraktijk staan ze niet voor de vaccinatieplicht, maar het vaccineren zelf moedigen ze wel aan. “Als artsen staan wij achter de wetenschap, en de wetenschap heeft bewezen dat vaccineren gewoon werkt.” Elisa vertelt dat ze als huisartsenpraktijk zeker wel voor het vaccineren zelf zijn. “We proberen hierbij ook wel echt mensen aan te moedigen.” Huisartsenpraktijk Schuttevaer zal dus niet snel akkoord gaan met een wetgeving voor vaccinatieplicht, maar moedigt patiënten zeker aan zich wel te laten vaccineren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *