Skills Heroes laat de talenten van mbo-studenten zien
Skills Heroes laat de talenten van mbo-studenten zien

Skills Heroes laat de talenten van mbo-studenten zien

Op 20, 21. 22 maart was het landelijke Skills Heroes evenement in ‘s-Hertogenbosch. Skills is een evenement waar alle mbo- en vmbo-scholen zich voor kunnen opgeven. Skills Talents is voor vmbo-scholen en Skills Heroes is voor mbo-scholen. De scholen kunnen zelf hun studenten opgeven en dan mogen deze studenten laten zien dat ze de beste vakman of vakvrouw in hun gebied zijn. Er zijn drie wedstrijden, eerst zijn er voorrondes, daarna zijn de kwalificaties en als laatste is de finale. Iedere ronde vallen er studenten af totdat er zeshonderd overblijven die gaan strijden in de finale. Tijdens deze rondes krijgen de studenten allemaal opdrachten om te laten zien of zij de beste vakman of vakvrouw zijn.

De twintig jarige Michelle Brouwer, een vierdejaars student onderwijsassistente van het Deltion college in Zwolle, deed mee aan deze landelijke wedstrijd. In de eerste instantie wou zij niet mee doen maar haar LB’er gaf aan dat ze het ver zou kunnen schoppen, om deze reden heeft zij toch besloten om mee te doen. Uiteindelijk was zij een van de zeshonderd studenten die meedeed tijdens de finaledagen van Skills Heroes. Ze is op de 7e plek van de onderwijsassistenten geëindigd.

Hoe was het?

“Ik vond het hartstikke leuk en ik ben ook nog eens in de finale gekomen, dus mijn LB’er had toch gelijk. Ik vind het heel leuk dat je dit met je eigen school mag doen en dat je met je eigen medekandidaten hier naartoe mag komen, want je zit allemaal in hetzelfde schuitje. Je zit daar allemaal omdat je op het podium wilt komen te staan en desondanks dat er echt een aantal mensen zijn afgevallen, want 600 mensen kunnen natuurlijk niet met z’n allen op het podium staan, zijn ze toch allemaal winnaars. We hebben het allemaal gemaakt tot en met de finale. De fijne sfeer en alle support was heel fijn, want ook al kwam jij niet op het podium, dan werd er alsnog keihard voor je gejuicht. Het was echt heel leuk en het gaf je het gevoel dat je goed bent in wat je doet.”

Is dat gevoel belangrijk?

“Dat vind ik wel ja.”

Waarom?

“Mijn familie is aardig ingesteld op hoger onderwijs. Er is altijd tegen mij gezegd dat ik naar een hbo of universiteit toe moet en dat heb ik bijna dagelijks te horen gekregen.”

Hoe voelde jij je hierdoor?

“Het voelde neerbuigend om te horen van familie. Ik voelde me heel erg dom, voornamelijk toen ik tegen mijn vader zei dat onderwijsassistent heel gewild is en hij zei dat het een afdankertje is van echte leraren zelf.”

Wat zouden ouders beter kunnen doen?

“Het niveau zegt niks over hoe slim je bent, maar over hoe snel je de stof oppakt. Ouders moeten stimuleren wat hun kind leuk vindt om te doen, want als zij iets leuks gevonden hebben en je stimuleert het als ouder, dan blijven ze gemotiveerd om door te gaan.”

Heeft het evenement u nog meer gebracht?

“Skills heeft mij voornamelijk een heel groot netwerk gegeven. Ik heb heel veel andere onderwijsassistenten leren kennen en ook juryleden die in het onderwijs hebben gewerkt.”

Bent u ook andere leuke mbo-opleidingen tegengekomen?

“Ja, ik  veel andere vakgebieden gezien dus ik ken nu nog meer opleidingen. Het was best wel lastig om te beslissen of ik hierna de Pabo ga doen of een andere opleiding, maar nu heb ik allemaal leuke nieuwe opleidingen leren kennen waarvan ik eerst niet wist dat ze bestonden.”

Heeft het evenement u geholpen met uw persoonlijke ontwikkeling?

“Zeker, ik heb veel moeten improviseren en er was veel tijdsdruk. Je ervaart ook druk door alle mensen om je heen, omdat je het beste wilt presteren. Naast dat ik veel geleerd heb, heb ik ook veel nieuwe mensen leren kennen. Er waren opdrachten waarvan ik de kennis later kan gaan gebruiken in mijn carrière.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *