BOEKELO- Sportclubs in het hele land kampen met een tekort aan vrijwilligers. Ook sportclub Unisson heeft last van deze schaarste. Afgelopen maand zijn ze in actie gekomen om meer ouders een steentje te laten bijdragen.
Het is al jaren een probleem op verschillende sportclubs: Een tekort aan ouders die graag wat willen doen voor de club. Sportclub Unisson heeft afgelopen maand een bijeenkomst georganiseerd om ouder te motiveren om vrijwilligerswerk te gaan doen op de sportclub. “We hebben vooral mensen nodig voor in het clubhuis om bardiensten te draaien of ouders die in het bestuur willen gaan. Ook hebben we altijd nieuwe trainers en scheidsrechters nodig.” Verteld Rob Stokkers, voorzitter van sportclub Unisson.
Afgelopen maand heeft de sportclub opnieuw een actie georganiseerd om de ouders van de leden op de hoogte te stellen van het tekort aan vrijwilligers. Twee zatedagen op een rij hebben ze verschillende ouders uitgenodigd om ze te motiveren om zich in te zetten voor de club. “Dit heeft zeker geholpen, we hebben weer meer mensen om in te zetten achter de bar, en hebben meer ouders die weleens een wedstrijdje willen fluiten.”
Toch is er voor verschillende vrijwilligerstaken toch iets meer nodig dan alleen inzet. Zo wordt er door de sportclub verzocht dat trainers van vooral hogere teams wel een opleiding hebben gehad om daar te mogen trainen. Ook hebben leden van de sportclub toegang tot een vertrouwenspersoon die elke dag voor ze klaarstaat.
Sabine Oosterkamp is vertrouwenspersoon op de sportclub en doet dit als vrijwilliger. “Ik ben het aanspreekpunt voor sporters, ouders, trainers en coaches op alle gebieden rondom grensoverschrijdend gedrag. Ook help ik het bestuur mee te denken op het gebied van preventie.” Ze is voor deze rol gevraagd omdat het bestuur erachter kwam dat ze al iets soortgelijks als werk doet. Deze vrijwilligerstaak heeft zeker wel een opleiding nodig, niet iedereen is geschikt om dit te doen en de sportclub is heel erg blij dat ze toegang hebben tot een persoon die dit kan doen voor de club. “Ik heb de scholing vertrouwenscontactpersoon vanuit de NOC NSF gevolgd en ga tevens elk half jaar naar de nascholingen.” Verteld Sabine. Om iemand te vinden die beschikt over deze kennis is echt heel erg lastig. “Doordat we een dorpsclub zijn hebben we misschien meer geluk met het vrijwilligers aanbod” Zegt rob. “Iedereen kent iedereen en wil meestal graag helpen.”