Door Thirze de Valk
HALSTEREN – Eetstoorniskliniek Changes GGZ serveert een driegangendiner met kerst. Ook het ontbijt en de tussendoortjes zijn anders dan normaal. Volgens Erik Vroegop sociotherapeut op de jeugdafdeling van Changes GGZ zijn feestdagen lastig voor mensen met een eetstoornis en moet de aanpak van de kliniek eetgewoontes rondom de feestdagen normaliseren. “Je moet mensen voorbereiden dat ze het op een gegeven moment ook thuis weer gaan doen. Ze gaan ook thuis tegen feestdagen aanlopen en daarin gaan ze zien dat er veel gegeten wordt.”
Tijdens de kerst zien de dagen bij Changes GGZ er anders uit dan normaal. Zo hebben cliënten geen therapie en worden er activiteiten georganiseerd die in het teken staan van kerst. Volgens oud-cliënt Esqua was het verschil vooral merkbaar bij de eetmomenten. “We hadden een speciaal kerstontbijt, een diner van driegangen en er waren andere tussendoortjes zoals kerstkransjes.” Deze veranderingen zijn volgens Vroegop belangrijk om het uitgebreidere eten rondom de feestdagen te normaliseren. “Kerst draait in het westen natuurlijk veel om eten. Er worden allemaal extra dingen gehaald zoals snacks en chocola. Zo’n driegangenmenu dat is voor de mensen hier best wel een ding. We proberen vooral duidelijk te maken dat het eigenlijk heel gewoon is om het op deze manier te doen.” Oud-cliënt Isabella heeft baat gehad bij deze aanpak. “Ik weet nu dat het oké is om gewoon te eten tijdens de feestdagen. Ik heb geleerd dat het niet gek is om bijvoorbeeld een oliebol te eten met oud en nieuw en dat er niks ergs gebeurt als ik dat doe.”
Landelijke cijfers over eetstoornisproblematiek bij jongeren ontbreken, maar Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) en kinderarts Annemarie van Bellegem schatten dat momenteel zo’n 200.000 jongeren een eetstoornis hebben. Hoewel een eetstoornis een copingmechanisme is en dus niet draait om eten, neemt dat volgens Buiske Boone, voorzitter van WEET patiëntenvereniging voor eetstoornissen, niet weg dat feestdagen lastig zijn voor mensen met een eetstoornis. “Wat ik zelf heb gemerkt is dat opmerkingen als ‘ik zit helemaal vol’ of ‘ik eet hierna drie dagen niet’ voor mensen met een eetstoornis heel erg triggerend zijn.”
Ook Boone denkt dat het goed is om cliënten tijdens hun behandeling bloot te stellen aan eetgewoontes rondom de feestdagen. “Je gaat er niet aan ontkomen dat wanneer je uit de kliniek komt dat je kerst gaat vieren met mensen die ontzettend gaan overeten of die opmerkingen maken. Dus het is heel goed om daar mee te trainen.” Ze geeft hierbij wel de kanttekening dat het belangrijk is om stil te staan bij wat er schuilgaat achter de spanning rondom het eten.
Afbeelding bron: Pexels -picjumbo.com