Bakkerijen verdwijnen uit het Veenendaalse straatbeeld
Bakkerijen verdwijnen uit het Veenendaalse straatbeeld

Bakkerijen verdwijnen uit het Veenendaalse straatbeeld

Veenendaal – Bakkerijen door heel Nederland worden het afgelopen jaar getroffen door hogere lasten zoals de stijging van de energiekosten en de personeelskosten. Bakkers worden gedwongen te stoppen door te hoge lasten of kunnen geen opvolging vinden. Zo ook in Veenendaal “Vroeger zaten hier wel 16 tot 20 ambachtelijke bakkerijen, nu zijn dat er nog maar 4”. 

Door heel Nederland hebben de bakkers het zwaar de afgelopen jaren. Michael van Tol, communicatiemedewerker van De Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV) heeft wel een idee waarom de bakkerijen uit het straatbeeld verdwijnen. “Voornamelijk de energiecrisis van vorig jaar waardoor de kosten zijn gestegen en ook de personeelskosten blijft een probleem. Bakkers hebben sowieso al hogere energiekosten dan veel andere beroepsgroepen dus worden net wat zwaarder getroffen”. 

Betsie van Ledden van Bakkerij ’t Haverland ziet andere oorzaken waardoor de bakkerijen verdwijnen. “Jongeren zijn niet meer bereid om zoveel uren te maken als wat wij vroeger maakten, het werk was je leven. Nu heb ik jeugd langskomen die niet bereid zijn meer dan 3 of 4 dagen in de week te werken”. Daarnaast ziet Van Ledden ook dat de mensen uit gemakzucht hun brood bij de supermarkt kopen aangezien zij daar toch al zijn om hun boodschappen te doen. Verder zijn de kosten om een bakkerij te starten of over te nemen voor een beginnend bakker te hoog geworden. “Veel bakkers hier zijn gestopt door ouderdom en dan is er geen opvolging meer, vroeger zaten hier wel 16 tot 20 ambachtelijke bakkerijen, nu zijn dat er nog maar 4”. 

Van Tol geeft aan dat ze jongeren proberen te enthousiasmeren om bakker te worden om er zo voor te zorgen dat er bakkerijen blijven bestaan “We proberen het bakkersvak populairder te maken bij jongeren, door te laten zien dat je ook als bakker je creativiteit kwijt kan”. Volgens Van Ledden heeft deze scholing niet altijd het juiste effect “Jongeren willen geen bakker meer worden, sommigen worden nog patissier maar dat is toch iets anders dan bakker”. Over het voortbestaan van haar eigen bakkerij is Van Ledden duidelijk “Wij hebben ook geen opvolging meer, ik ben 58 en mijn man is 62 dus we moeten nog even door, maar als wij klaar zijn is de bakkerij ook klaar”.  

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *