Zwolle – In een aankomend onderzoek binnen het kader van actieprogramma ‘een tegen eenzaamheid’ wordt nadrukkelijk gekeken naar jongeren. Ook mantelzorgers en mensen met een licht- verstandelijk beperking krijgen speciale aandacht.
“De consortia doen tot en met 2025 onderzoek om te komen tot verbeterd inzicht in de oorzaken en aard van eenzaamheid, effectieve inzet op het verminderen van eenzaamheid en het mogelijke taboe op eenzaamheid”, vertelt Mischa Stubenitsky, woordvoerder van ministerie van VWS. “In het voorjaar van 2023 is in samenwerking met de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) binnen de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) een call voor eenzaamheid opengesteld.” Ook wordt het onderzoek gedaan in samenwerking met verschillende maatschappelijke organisaties en wetenschappelijke instellingen. Het ministerie wil de beschikbare kennis naar de praktijk bevorderen. Ook jongvolwassenen en Ouderen met een niet-Europese afkomst hebben prioriteit in het onderzoek.
Toch zijn het ouderen die vaker hulp zoeken bij eenzaamheid, ziet Judith Wieberdink, woordvoerder van de Luisterlijn. “Wat wij bij de luisterlijn zien, is dat ouderen wel wat oververtegenwoordigd zijn. Vooral aan de telefoon.”
Reden van de nadruk op andere groepen dan ouderen is vooral het gebrek aan kennis over hen, zo staat ook in een toelichting van het NWA. “Er is echter nog weinig bekend over verschillende vormen van eenzaamheid bij verschillende groepen in de samenleving, wat oorzaken daarvan zijn en wat effectieve aanpakken tegen eenzaamheid zijn.” “Het programma NWA Eenzaamheid wil hier verandering in brengen.”