De wolf is sinds 2015 weer terug in Nederland. Sinds die tijd zijn er veel meldingen gemaakt van doodgebeten vee door als gevolg van de komst van het roofdier. Er gebeurt echter nog niet genoeg om het vee te beschermen, zegt werkgroep wolf Nederland. De werkgroep doelt hiermee niet op ingrijpende maatregelen zoals afschot, maar ziet graag dat er veel meer wordt ingezet op de preventieve bescherming van het vee.
Maurice Schalker, secretaris van werkgroep wolf Nederland, geeft aan dat er bij bijtincidenten bijna nooit voldoende preventief beschermd wordt tegen de wolf: “Uit cijfers van bijvoorbeeld BIJ12 blijkt dat bij alle schadegevallen ruim 98% niet voldoet aan de minimale eisen.” Bij minimale eisen moet men denken aan bijvoorbeeld het gebruik van adequate afrastering met stroom(-draden). Schalker voegt toe dat het inzetten op preventie er niet voor zal zorgen dat er helemaal geen bijtincidenten meer zullen zijn, maar de kans hierop wordt wel aanzienlijk verminderd. “Door diverse maatregelen kun je het aantal aanvallen dus zeker beperken. Vee sterft ook door slacht, virussen en ziektes. Dat gegeven zal met de aanwezigheid van de wolf ook zo zijn.”
Schalker benadrukt dat werkgroep wolf van mening is dat afschot pas als laatste redmiddel ingezet dient te worden. Daarnaast moet er van tevoren al zijn voldaan aan “zeer uitgebreide stappen”, zoals preventieve bescherming van het vee. Schalker beargumenteert dat afschot maar voor kort het probleem oplost, aangezien de wolf een territoriaal dier is. “Een weggevallen wolf zal door een andere wolf worden ingenomen, zolang er niets aan preventie gedaan wordt.” Ook heeft preventie volgens Schalker als voordeel dat de wolf zich misschien niet eens zou vestigen in een gebied waar het de wolf lastig gemaakt wordt om op vee te jagen.
Marloes Perdon, communicatieadviseur bij de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging, geeft aan dat het hoog tijd is voor duidelijk beleid. Het is volgens haar nodig dat de maatschappelijke discussie op gang komt. Perdon verwijst naar de Raad voor Dierenaangelegenheden.
De RDA is, op verzoek van demissionair minister Van der Wal, een maatschappelijke dialoog gestart. De RDA organiseert in totaal vijf bijeenkomsten, verspreid door het hele land. Op deze bijeenkomsten raken belangenorganisaties, actiegroepen en bewoners in gebieden waar wolven voorkomen met elkaar in gesprek over het roofdier.