In het politieke landschap is Dick Schoof een nieuw naam. Hij moet leiding geven aan het aanstaande kabinet. Zijn achtergrond als topambtenaar en zijn beperkte zichtbaarheid in de politieke arena maken hem een intrigerende figuur, waar maar weinig over bekend is. Toch staat hij nu al onder druk en maakte hij zich in zijn rol als coördinator terrorisme bestrijding niet blij onder de Moslimgemeenschap. Is Schoof de juiste persoon om het land te leiden in deze politiek moeilijke tijden? We hebben vijf meningen verzameld van experts, insiders en betrokkenen die hun licht schijnen op de geschiktheid en uitdagingen van Schoofs’ premierschap. Is Dick Schoof een geschikte leider van dit land?
Sander Terphuis (prominent PvdA-lid): “Nadat we Ronald Plasterk hadden, de ontspoorde sociaaldemocraat, kwam Kim Putters. Kim is een goede vriend van mij. Ik stuurde hem een berichtje om de positie niet te accepteren, en gelukkig volgde hij mijn advies op. Nu hebben we weer een ex-PvdA’er. Blijkbaar kan Wilders niet zonder ons. Ik ken Dick uit de ambtenarij. Hij is al jaren actief en ik ben hem vaak genoeg tegengekomen. Wat betreft kunde en kennis is hij een uitstekende kandidaat voor het premierschap. Hij kent de kneepjes van het vak, zeker gezien zijn ervaring bij verschillende departementen en posities. Ik weet zeker dat Wilders hem nauwlettend in de gaten zal houden. Wilders zal een uitdagende factor zijn in dit politieke spel.”
Shawn Noorlander (politicoloog en docent politiek): “Als neutrale optie is het een interessante keuze. Hij is ambtenaar en heeft tot nu toe geen politieke rol gehad. Dat betekent dus dat Wilders veel politieke macht zou hebben. Als de overheid meer alleen het uitvoeren gaat doen van de triaspolitica, dan zou Schoof wel weten hoe de hazen lopen. Hij zit in dat systeem. Dat is wel positief. Het is altijd afwachten, hij verdient een eerlijke kans. Een premier zou charismatisch moeten zijn, dat is misschien zijn zwakte punt. Rutte deed dat internationaal heel goed, hij heeft het goed gedaan in Europa. Het is nu de vraag of Dick Schoof dat kan invullen.”
Anonieme Islamdeskundige: “De uitspraak “premier voor alle Nederlanders” is relevant. Hij heeft illegaal geïnfiltreerd in moskee gemeenschappen en dat is de eerste rode vlag die hij heeft laten zien. Hij heeft de salafisten tot een gevaar uitgemaakt, terwijl dat niet zo is. Hij noemde hen een gevaar voor de democratie, terwijl dit niet zo is. Zij willen juist graag hun eigen regels volgen, zoals dat een christen geen televisie kijkt op zondag. Maar toch wordt die groep gestigmatiseerd tot extremisten en terroristen. Daarnaast heeft hij privacyregels geschonden door middel van het opnemen van gesprekken en het “uitzoeken” over buitenlandse financiering. Hij heeft mensen opgebeld om te vragen waarom zij geld uit het buitenland krijgen. Door dit gedrag kan hij geen premier van alle Nederlanders zijn en vooral niet voor de moslims. Je moet ook weten dat hij de positie van premier heeft geaccepteerd, wetende dat Wilders de grondwet wil afschaffen om discriminatie naar moslims te bevorderen.”
Noah Noordermeer (ChristenUnie): “Dick Schoof is iemand met een groot cv. Hij heeft een aantal hele hoge functies gehad zoals bij de NCTV en het IND, hij weet dus wel degelijk hoe het is om een grote verantwoordelijkheid te dragen. Wel wordt het interessant hoe het bij hem gaat lopen met debatteren, aangezien hij nog weinig politieke ervaring heeft. Meneer Schoof staat natuurlijk wel bekend als een topambtenaar, dus er komt wel degelijk iemand binnen als onze premier, daar hoeft het niet aan te liggen. Ondanks dat misschien nog weinig mensen hem kennen, kan hij denk ik een verfrissing zijn voor dit kabinet.”
Anonieme Parlementair Verslaggever: “Ik ken hem nauwelijks. Ik weet dat hij jarenlang een topambtenaar is geweest. De vraag is nu of hij ook een goede politicus is. Dat je een goeie ambtenaar bent, wil niet zeggen dat je ook een goeie politicus bent. Het is gewoon wel een ander vak. Hoe gaat hij zich straks verhouden tot de vier partijleiders die het hoofdlijnenakkoord in elkaar hebben gezet? Hij heeft jarenlang voor de ambtenaren gestaan. In het hoofdlijnenakkoord staat nu bijvoorbeeld wel een bezuiniging op het ambtenarenapparaat. De vraag is hoe hij dat gaat doen. Stel hij zegt: ‘dat kan niet.’ Staat hij dan achter het hoofdlijnenakkoord? Je bent het boekbeeld van het kabinet als premier, dus dat moet hij uit kunnen dragen. Dit is wel het grote onbekende hier. Achter de schermen staat hij bekend als gedegen en dat hij zijn functie als hoogste ambtelijke baas goed kan. De vraag is of dat ook een goeie politicus maakt en dat is lastig te zeggen.”