Als het aan D66 ligt wordt de politie-inzet bij voetbalwedstrijden gehalveerd. Volgens de partij moeten clubs veel meer zelf verantwoordelijkheid dragen voor de veiligheid in en rondom wedstrijden, dit om de politie te ontlasten. In het seizoen 2022-2023 waren 128 agenten fulltime bezig met voetbal. Drie partijen, Supporterscollectief Nederland, politievakbond ACP en de KNVB, geven hun mening over het plan.
KNVB-persvoorlichter Jaap Paulsen: “Je zou bijna denken dat D66 zich niet heeft ingelezen, er is geen reden om de politie-inzet te minderen. De clubs zijn al jaren zelf verantwoordelijk voor de veiligheid rondom stadions, de politie-inzet in voetbalstadions in Nederland is al jaren nihil. Clubs zorgen dus zelf voor de veiligheid, dit doen ze door zelf stewards te regelen en ook het investeren in camera’s en verkeersregelaars. Het is net als wanneer je een festival zou organiseren, dan moet je er ook zelf voor zorgen dat alles veilig verloopt. Daarnaast zijn er sinds corona veel minder incidenten bij voetbalwedstrijden dus wordt er al amper politie ingezet.”
Matthijs Keuning, voorzitter Supporterscollectief Nederland: “De veiligheid is al de verantwoordelijkheid van de clubs. De clubs zijn binnen verantwoordelijk voor de veiligheid en de politie daarbuiten. Maar als er echt iets zodanig groots gebeurt dat de club het niet meer aan kan met hun eigen veiligheidsorganisatie, dan kan er om hulp worden gevraagd bij de politie. Dat gaat over het algemeen prima. Qua politie-inzet zou het geen doel op zich moeten zijn om die naar beneden te halen, al zou het wel heel mooi zijn als er minder politie nodig is. In veel gevallen gebeurt dat al en bij veel wedstrijden is er op zich zelf al weinig inzet. Ook is goed om te weten dat de inzet van politie bij voetbalwedstrijden al jaren dalende is.”
Roman Meijerink, dagelijks bestuurder politievakbond ACP: “Het is zeker wenselijk dat voetbalclubs meer verantwoordelijkheid nemen voor de veiligheid in en rondom voetbalwedstrijden. Dit is nodig omdat er momenteel op allerlei gebieden veel politie-inzet nodig is. Er wordt zo een onbalans gecreëerd in inzet, vraag en capaciteit. Daar waar de voetbalclubs dus een bijdrage kunnen leveren in het reduceren van politie-inzet in en rondom wedstrijden, zal dit capaciteit vrij maken. Dit zorgt voor verlichting op de roosterdruk en mogelijk op de capaciteit voor andere zaken. Aangezien het geplande evenementen zijn en er dus een risicoanalyse gemaakt kan worden, denk ik dat de clubs zeker in staat zijn om nog meer te doen.”