HENGELO – Mariët Theune presenteert op de avond van dinsdag 28 november een biebcollege over AI-gestuurde taalmodellen. Theune, die sinds eind jaren negentig onderzoek doet naar het creeëren van menselijke taal door computers, zal het publiek meenemen op een reis door de geschiedenis en de ontwikkelingen van verhalen schrijvende computers.
Tijdens het biebcollege zal het vooral gaan over het taalmodel ChatGPT van het Amerikaanse bedrijf OpenAI, dat op verzoek vaak foutloze teksten kan produceren. Studenten maken steeds vaker gebruik van ChatGPT voor het maken van teksten of verslagen en daarom maken verschillende schrijvers zich zorgen of ze overbodig worden gemaakt door deze AI gestuurde taalmodellen.
Volgens Mariët Theune is ChatGPT juist een doorbraak. Taalmodellen zoals ChatGPT kunnen volgens haar namelijk een waardevolle aanvulling geven en als inspiratie dienen voor het produceren van teksten. Toch zal Theune tijdens het biebcollege ook kritisch reflecteren op de beperkingen van ChatGPT. Volgens Theune zijn er namelijk nog steeds grammaticale onnauwkeurigheden en is er vaak gebrek aan emotionele diepgang in de door AI gegenereerde teksten. ‘’ChatGPT reproduceert eigenlijk wat al eerder door mensen is gedaan.’’
Omdat veel mensen nog niet bekend zijn met AI-gestuurde taalmodellen is het biebcollege volgens Theune zeker de moeite waard. Ook benadrukt ze de noodzaak van voorlichting in het klaslokaal, omdat studenten hier namelijk gretig gebruik maken voor het schrijven van verslagen. ‘’Een goed gesprek onder studenten is nodig omdat AI-taalmodellen toekomstbestendig zijn, vooral bij opleidingen waar taal een centrale rol speelt.’’ aldus Theune.