BOA: hoge percentage jeugdoverlast Harderwijk komt door evenementen
BOA: hoge percentage jeugdoverlast Harderwijk komt door evenementen

BOA: hoge percentage jeugdoverlast Harderwijk komt door evenementen

HARDERWIJK – Van alle overlastmeldingen in Harderwijk bestaat ruim 30 procent uit meldingen die overlast door jongeren betreffen. Kijkend naar het landelijk gemiddelde, wat rond de 19 procent ligt, is dit opvallend hoog. Daarnaast is ook het aantal verwijzingen van jongeren naar bureau Halt in Harderwijk aan de hoge kant: 22,7 per 1000 jongeren in 2022. Ter vergelijking: in een gemeente als Almere is dit 6,5 per 1000 jongeren, en in Rotterdam is dit 9,6 per 1000. Wie deze cijfers ziet zal dan ook denken dat er is Harderwijk veel jongerenoverlast ervaren wordt, maar de cijfers geven een vertekend beeld.

Natalja Druif, BOA van de gemeente Harderwijk, heeft wel een idee waarom de jeugd er bij de overlastmeldingen in Harderwijk bovenuit springt. “Harderwijk kent een aantal grote evenementen, in de zomer bijna elke week wel een. We hebben hier als handhaving en politie vaak te maken met minderjarige jongeren die alcohol voor handen hebben. Wij zitten hier strak bovenop, meestal in burger.” De grote evenementen in de gemeente Harderwijk zorgen er volgens Duif niet alleen voor dat het aantal meldingen van jongerenoverlast in de gemeente Harderwijk relatief hoog is, maar ook dat het aantal Haltverwijzingen in Harderwijk hoger is dan in de meeste andere gemeenten. “Minderjarigen die wij bij evenementen betrappen op het drinken van alcohol sturen wij bijna altijd door naar bureau Halt.”

Evelyn Meilink, teamleider jongerenwerk Harderwijk, geeft aan dat de daadwerkelijke jongerenoverlast die door inwoners van dag tot dag ervaren wordt, niet per se hoger is dan in andere gemeenten. Een mogelijke verklaring voor het grote aandeel van jongerenoverlast bij de totale overlast zou volgens Meilink kunnen zijn dat het daklozenprobleem in Harderwijk stevig is aangepakt: “Er is vanuit samenwerkingspartners die gaan over zwervers, zoals handhaving, maar ook stichting de ontmoeting en de dak- en thuislozenopvang heel erg op ingezet. Van zwervers hebben de mensen niet meer veel last en er zal dus ook niet meer zo snel over gemeld worden.” Het aandeel van overlast door zwervers en dronken personen is aldus Meilink afgenomen, waardoor het aandeel van overlast door jongeren automatisch toe is genomen.

Bovendien valt het Meilink op dat er veel gemeld wordt op plekken waar mensen dicht op elkaar wonen. Ze stelt dat de sociale samenhang in Harderwijk ook bijdraagt aan het melden van jongerenoverlast. Daarnaast benoemt Meilink het feit dat mensen sinds de coronaperiode meer thuis zijn gaan werken. “Mensen zijn door het thuiswerken meer omgevingsgeluid van bijvoorbeeld schreeuwende jongeren gaan ervaren, waardoor het aantal meldingen van overlast ook stijgt.” Dit speelt echter niet alleen in Harderwijk, maar in heel Nederland. Het verklaart daarom niet dat het aandeel van jongerenoverlast bij de meldingen van overlast zo aanzienlijk is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *