SLIEDRECHT – Natuurspeeltuin de Woeste Weide heeft speeltoestellen met watertoevoer moeten sluiten wegens een te hoog perfluoroctaanzuur (PFOA) gehalte. René de Munck, voorzitter van de Woeste Weide, zegt 20.000 à 30.000 euro nodig te hebben om volgend jaar weer optimaal open te kunnen. Hij wil dat gemeente Sliedrecht deze kosten financiert.
De waterbron van de Woeste Weide heeft een PFOA-gehalte dat zevenhonderd keer te hoog ligt voor zwemwater, dat blijkt uit onderzoek van Toxicoloog Chiel Jonker. PFOA is een chemische stof die water, vet en vuil afstoot en is volgens de Europese Unie schadelijk voor de gezondheid en mogelijk kankerverwekkend.
Hoewel de natuurspeeltuin alleen speelwater heeft van vijf tot tien cm diep wilde het bestuur geen enkel risico nemen. Op 2 september zijn daarom alle toestellen met watertoevoer gesloten.
Om de speeltoestellen volgend jaar weer te kunnen openen, moet er volgens De Munck een wel aangeboord worden. Het grondwater op dertig tot zestig meter diep is namelijk wel bruikbaar. Het aanleggen van de wel kost tussen de 20.000 à 30.000 euro.
De Munck vindt dat deze kosten voor de rekening van gemeente Sliedrecht zijn. “Zij hebben de rechtszaak vorige week gelukkig gewonnen van Chemours. Ze kunnen schade claimen dus dan geef je maar geld uit en claim je bij Chemours dat je deze kosten hebt moeten maken.”
Als de Munck er niet uitkomt met de gemeente dan wordt de plek van de watertoestellen omgebouwd tot een klim-en klauterterrein.
Afbeelding bron: Pixabay – RitaE