Door: Isa Pelskamp
EEFDE – Na de doorstart van het Hart in Eefde zijn de tarieven flink omhooggegaan voor organisaties die er hun zalen huren. Zo ook voor de Oranjevereniging. Peter Harmens, voorzitter van de vereniging vraagt zich af: “Hoe kunnen wij dit betaalbaar houden?”
Het Hart ging eind juni failliet. Omdat er belangrijke organisaties zoals de huisarts in het Hart gevestigd zitten en omdat het Hart dé ontmoetingsplek van Eefde is, hebben een paar bezorgde Eefdenaren stichting ‘Hart voor Eefde’ opgericht. De stichting heeft het Hart overgekocht met de bedoeling een doorstart te maken, zonder ‘betaald’ personeel, om de kosten zo laag mogelijk te houden. Het Hart draait nu dus alleen nog maar op vrijwilligers. Dit betekent voor klanten dat ze zelf hun personeel, catering en overige dingen moeten regelen en betalen. Het Hart verhuurd nu eigenlijk alleen nog maar ruimtes en de rest moet de klant zelf regelen. De vrijwilligers zijn er om het Hart draaiende te houden. Om geld op te halen is de stichting een crowdfunding gestart zodat het dorpshuis financieel kan blijven groeien.
Peter Harmens, voorzitter van de Oranjevereniging in Eefde vindt het goed dat het Hart een doorstart maakt. Maar volgens hem heeft het faillissement en nu de doorstart toch aardig wat impact op de vereniging. “Er is zeker wel wat veranderd. Wij hadden altijd onze vergaderingen daar, nu is dat niet zo’n hele spannende. Maar daarnaast deden wij samen met het Hart ook altijd de feesten organiseren. Dat is komen te vervallen met het faillissement van het Hart.” In oktober heeft de vereniging ondanks het faillissement toch het najaarsfeest gehouden, in het Hart. Maar zonder die samenwerking zijn de kosten volgens Harmens flink omhooggegaan. “Het was te veel”, zegt hij. “Ik denk uiteindelijk zou het wel mooi zijn als het weer wat meer richting het oude Hart gaat, dat is wel het leukst voor het dorp natuurlijk.” De grote vraag volgens Harmens is: “Hoe kunnen wij dit haalbaar en betaalbaar houden?” Als dit niet lukt dan moeten de prijzen volgens hem een heel stuk omhoog, “dat is wat wij altijd proberen te voorkomen.”
Volgens DKK Gelderland hebben vooral veel commerciële dorpshuizen het tijdens de pandemie moeilijk gehad. “Maar Eefde is eigenlijk ons enige voorbeeld dat wij ook hebben gezien dat echt failliet is gegaan”, zegt een medewerker. “Die zullen het In de corona periode moeilijk hebben gehad omdat al die feesten niet meer door konden gaan.” Volgens hem zijn de meeste dorpshuizen met behulp van steunmaatregelen de afgelopen jaren wel redelijk door gekomen en waar dat niet kon zijn volgens hem de gemeentes bijgesprongen. Dit is in Eefde ook gebeurd maar het was uiteindelijk niet genoeg. Volgens Peter Harmens van de Oranjevereniging had de gemeente nog wel meer kunnen doen om het faillissement te voorkomen. “Maar dat is mijn mening”, zegt hij.
Super goed geschreven!
Slay 🙂