NEDERLAND – Stichting Wakker Dier organiseert op woensdag 4 oktober ‘eet geen dierendag’. Zo hopen ze mensen te stimuleren om op dierendag geen vlees te eten. Restaurants en caterings doen ook mee, zij verkopen géén vlees op deze dag.
Dagelijks worden er in Nederland volgens de Reclame Code Commissie (RCC) 600 duizend dieren gegeten. Volgens Collin Molenaar, persvoorlichter bij stichting Wakker Dier Nederland maakt een dag geen vlees eten dus al heel erg veel uit voor de dieren. De dieren leven volgens hem in slechte omstandigheden. Vleeskippen leven bijvoorbeeld hun hele leven binnen, dicht op elkaar en op een klein oppervlakte. Soms wel 21 kippen op één vierkante meter, “dit zorgt gewoon voor heel veel stress.” aldus Collin Molenaar. Ze komen binnen als klein kuikentje van ongeveer 60 gram. Na 7 weken zijn ze zo’n 2,3 kilo en worden ze naar de slacht gebracht. “Ze zijn in elkaar gezet om in een korte tijd snel te groeien.”.
Stichting Wakker Dier hoopt mensen te inspireren om geen vlees te eten door op sociale media berichten te posten. Ook proberen ze via de radio mensen te bereiken. Tientallen caterings en bedrijven doen mee door op deze dag vegetarisch eten aan te bieden. Volgens Collin daalt de hoeveelheid vleesconsumptie wel in Nederland. “Heel langzaamaan daalt het. In supermarkten wordt steeds minder vlees verkocht.” De bedoeling van ‘eet geen dierendag’ is om op een positieve manier mensen te laten zien en proeven dat vegetarisch eten ook lekker is.