Energiecrisis brengt zwembaden Apeldoorn steeds verder in de problemen
Energiecrisis brengt zwembaden Apeldoorn steeds verder in de problemen

Energiecrisis brengt zwembaden Apeldoorn steeds verder in de problemen

APELDOORN- De energiecrisis houdt verschillende sectoren in Apeldoorn en omstreken al maanden bezig. Ook de zwembaden worstelen met de stijgende energieprijzen. Zo kost het een hoop energie om het water te verwarmen. Hoe erg zijn de gevolgen van de energiecrisis en hoe gaan de zwembaden hiermee om? De 2 overdekte zwembaden in Apeldoorn, het gedateerde zwembad de Sprenkelaar en het moderne zwembad Malkander, geven hier antwoord op.

De Sprenkelaar

Voor de Sprenkelaar is de energiecrisis ontzettend zwaar. Vanwege de gedateerde voorziening is het voor het bad lastig om te verduurzamen. De manager van zwembad de Sprenkelaar, Etienne Stoltenkamp, vertelt over de impact van de energiecrisis: “De kosten zijn voor ons verdrievoudigd. Dit begon al in november 2021 met op het hoogtepunt 2 maanden geleden”. Voor het zwembad is het lastig om te besparen, gezien het gedateerde voorzieningen en het feit dat veel ouderen de rust opzoeken in het bad. Etienne Stoltenkamp: “Wij kunnen niet zo heel veel maatregelen nemen. Omdat wij een zorgbad voor kwetsbare ouderen zijn kunnen wij niet de temperatuur zomaar naar beneden doen. Vanuit coronatijd en warme zomermaanden hadden wij al het wedstrijdbad met 0,5 graad naar beneden verlaagd en dit is niet meer aangepast.” Het zwembad vraagt daarom om hulp van de gemeente zodat het bad kan blijven voortbestaan. “Vanwege de maatschappelijke functie van het zwembad komt de gemeente ons tegemoet in de energiekosten. Dat maakt dat we voorlopig zeker open kunnen blijven.

Malkander

Het andere zwembad in Apeldoorn, Malkander, wordt ook getroffen door de energiecrisis. Het zwembad maakt zich echter geen zorgen over het voortbestaan. Het zwembad probeert echter wel maatregelen te nemen, en is daarmee in overleg met de bezoekers van het zwembad. Hoofd zwembaden Accres, Ina Beumer, licht dit toe: “Alles is enorm veel duurder geworden en dat is lastig een op een door te berekenen naar de klanten, immers dan kunnen velen niet meer deelnemen. Wij zijn daarover dus met regelmaat in gesprek met onze opdrachtgever Gemeente Apeldoorn. Verder nemen we maatregelen in kader van duurzaamheid zoals de temperatuur van het water een graadje naar beneden. Dat heeft natuurlijk niet de voorkeur maar we komen er niet onderuit. Onze klanten denken ook mee en geven tips. De komende tijd wil het zwembad verder gaan verduurzamen om wat kosten te besparen: “Voor de toekomst hebben we geen glazen bol maar we hopen dat de kosten wat zullen dalen, in ieder geval wat betreft de energie en we zetten ook in op versneld doorvoeren van duurzame oplossingen in de techniek.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *