Almelo pakt onlinegeweld aan
Almelo pakt onlinegeweld aan

Almelo pakt onlinegeweld aan

ALMELO- Burgemeester Arjen Gerritsen van gemeente Almelo kan binnenkort inwoners opleggen om online berichten te verwijderen. Als dit niet gedaan wordt, kan de burgemeester de inwoner een dwangsom opleggen. In extreme gevallen kan een websitebeheerder of een sociale media platform worden opgeroepen een bericht te verwijderen. Een wijziging in de APV van de gemeente Almelo maakt dat mogelijk.

Elke gemeente in Nederland heeft een eigen APV (Algemene Plaatselijke Verordening). Hierin staan de gemeentelijke regels op het gebied van openbare orde en veiligheid. Met de wijziging die de gemeente invoert is Almelo de eerste gemeente in Nederland die zo’n dergelijke maatregel opneemt in de APV. “Online oproepen via apps, sociale media of internet kunnen leiden tot fysieke verstoringen van de openbare orde. We moeten daarop voorbereid zijn. Ik vind het daarom van groot belang dat de bestuursrechtelijke bevoegdheden van burgemeesters aansluiten bij de elkaar snel opvolgende digitale ontwikkelingen”, stelt burgemeester Gerritsen op site van de gemeente Almelo. Zo kreeg ook Almelo te maken met de boerenprotesten en rellen ten tijde van de avondklok.

Het was geen makkelijk proces om de wijziging in de APV te krijgen. Dat blijkt echter niet uit de stemuitslag. Van de 33 stemmen waren er 32 voor en 1 tegen. Eén van de stemmen voor was van Hans Teunis, IT’er van beroep en raadslid van de SP in de gemeenteraad van Almelo. Desondanks zagen meerde raadsleden, waaronder Teunis, “nogal wat beren op de weg.” “Als je een website beheerder of sociaalmedia platform benadert om iets te verwijderen, dan weet je al dat het vaak niet goed gaat. Een tweede kanttekening die wij zagen, was dat er helemaal geen jurisprudentie voor was, er is nog helemaal geen landelijke wetgeving voor.” Inmiddels is de wijziging aan de APV ingevoerd, toch verwacht Teunis niet dat de nieuwe maatregel in de APV perfect toegepast kan worden in de praktijk. “Ik kreeg ook de indruk een beetje dat het meer dient om het maatschappelijke debat op te brengen en de landelijke wetgeving aan te jagen, dan dat ik denk dat hier concrete gevallen uit komen.”

Sarah Eskens, Universitair docent recht en technologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, denkt net als Teunis dat de wijziging aan de APV niet zonder kanttekening is. “De gemeente heeft bevoegdheden om bepaalde maatregelen te nemen en de APV aan te passen om de openbare orde te beschermen op basis van de gemeentewet. Aan de andere kant, die aanpassing aan de APV kan leiden tot beperking van de vrijheid van meningsuiting, wat ingaat tegen de grondwet.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *